Oopperan ja baletin uusi johtaja on tottunut siihen, ettei työltä jää aikaa harrastuksille

Kansallisoopperan ja -baletin tuleva pääjohtaja katsoo mielellään elokuvia ja lenkkeilee niinä harvoina hetkinä, kun harrastuksille jää aikaa.

Gita Kadambi valittiin Suomen Kansallisoopperan ja -baletin pääjohtajaksi vuonna 2018. Pääjohtaja vastaa koko organisaation johtamisesta. Oopperan ja baletin taiteelliset johtajat toimivat hänen alaisuudessaan. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Kuvaile itseäsi kolmella adjektiivilla, Kansallisoopperan ja -baletin uusi pääjohtaja Gita Kadambi.

– Avoin, määrätietoinen ja – inhoan kylläkin tätä sanaa – positiivinen.

Siltä hän juuri vaikuttaa haastattelussa. Positiivisuus käy ilmi jatkuvana hymynä ja nauruna.

Viime vuodet Kadambi on työskennellyt Helsingin kaupunginorkesterin intendenttinä. Vuodenvaihteessa alkavassa uudessa tehtävässään hän kantaa vastuun Suomen ainoasta ooppera- balettitalosta.

– Jännittää, mutta hyvällä tavalla. Toisaalta tässä on vielä kahdeksan kuukautta pestin alkamiseen. Kansallisoopperan ja -baletin organisaatio on orkestereita monipuolisempi ja noin viisi kertaa suurempi kuin HKO.

Intendentin työtä Kadambi kuvailee intensiiviseksi 24/7-työksi. Siihen on tuskin luvassa muutosta Kansallisoopperan ja -baletin pääjohtajana. Mitä harrastuksia Kadambilla on työn vastapainoksi?

– Työn lisäksi minulla on kolme lasta, kissa ja koira. Ei siinä hirveästi ehdi harrastaa. Juoksua jonkin verran ja metsälenkkejä koiran kanssa.

– Ja jos suinkin ehdin, harrastan leffoja.

Minkä elokuvan katsoit viimeksi?

– Se oli Manchester by the Sea.