Suomi haluaa viedä Patrian panssariajoneuvoja Slovakiaan

Hallitus tukee suomalaisvalmistajaa pääsemään mukaan Slovakian historian suurimpaan sotilashankintaan.

Patria
rosomak-vaunu ja puolainen sotilas
Puolassa valmistettu Patrian AMV-ajoneuvo. Leszek Szymanski / EPA

*BRYSSEL *Suomi on allekirjoittanut aiesopimuksen, jonka tarkoitus on pohjustaa suomalaisen Patrian panssariajoneuvojen myymistä Slovakian armeijalle.

Suomen ja Slovakian puolustusministerit Jussi Niinistö (ps.) ja Peter Gajdoš allekirjoittivat asiakirjan EU:n ministerikokouksen yhteydessä Brysselissä.

– Nyt lähdetään tosissaan. He ovat etsineet yhteistyökumppania jonkin aikaa, ja nyt näyttäisi toivottavasti Suomesta löytyvän, Niinistö sanoi.

Hankinta on kuitenkin vasta alkuvaiheessa. Slovakian parlamentti hyväksyi eilen keskiviikkona hallituksen suunnitelman vanhojen neuvostoaikaisten panssariajoneuvojen korvaamiseksi uusilla vuoteen 2029 mennessä.

Yksityiskohdat selville loppuvuonna

Hankinnan arvo on enintään 1,2 miljardia euroa ja se on maan historian suurin sotilaskaluston modernisointihanke. Sopimus ei vielä tarkoita, että Patria olisi valikoitumassa vaunujen toimittajaksi.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Slovakia aikoo ostaa 81 panssaroitua kahdeksanpyöräistä monikäyttövaunua ja 404 kevyempää, nelipyöräistä panssaroitua ajoneuvoa. Tarjouspyyntöjä ei ole vielä lähetetty, vaan hankinnan tarkemmat yksityiskohdat selviävät vuoden loppuun mennessä.

Slovakia aikoo kasvattaa puolustusbudjettinsa 1,16:sta 1,6 prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2020 mennessä. Slovakia kuuluu sotilasliitto Natoon, jonka jäsenmaat ovat lupautuneet kasvattamaan puolustusmenojaan kohti kahden prosentin tavoitetta.

– Toivottavasti tämä sopimus on merkki siitä että kun Nato-maat nostavat puolustusbudjettejaan kohti kahta prosenttia BKT:sta, niin tämäntyyppisiä kauppoja syntyisi, sanoi puolustusministeri Niinistö.

Puolustusministeriön mukaan Suomella on vastaavia aiesopimuksia 26 valtion kanssa, ja sopimuksen solmiminen on normaali käytäntö isompien puolustusalan hankintojen yhteydessä. Patria ei ole sopimuksessa osapuolena. Sopimus perustaa suomalais-slovakialaisen koordinointiryhmän, joka käsittelee esimerkiksi hankintakysymyksiä.

Lähteet: Yle, Reuters