Trumpin hallinto antoi virallisen ilmoituksen Nafta-neuvotteluista

Trump yrittää neuvotella Yhdysvalloille suotuisammat ehdot Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimukseen.

vapaakauppa
Donald Trump kävelee Valkoisen talon nurmikolla tummassa puvussa, sinisessä valkoraitaisessa kravatissa, viittoo oikealla kädellään ja hymyilee.
Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen Naftan vastustaminen oli yksi Donald Trumpin keskeisistä vaaliteemoista.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin hallinto on ilmoittanut virallisesti neuvotteluista Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen Naftan muuttamiseksi.

Kritiikki Naftaa kohtaan oli yksi presidentti Donald Trumpin keskeisimmistä vaaliteemoista. Trump katsoo Naftan mahdollistaneen teollisten työpaikkojen karkaamisen Yhdysvalloista erityisesti Meksikoon.

Huhtikuussa Trumpin hallinto ilmoitti, että Yhdysvallat ei ainakaan vielä vetäydy sopimuksesta vaan yrittää ensin neuvotella sen uusiksi.

Neuvottelut alkanevat elokuussa

Yhdysvaltain kongressille osoitetussa kirjeessä Trumpin hallinnon edustaja kertoi, että neuvottelut Meksikon ja Kanadan kanssa alkavat aikaisintaan 16. elokuuta.

Kauppaneuvottelija Robert Lightziger sanoi, että hallinto kuulee ensin 90 päivän ajan Yhdysvaltain kongressia, liike-elämää ja suurta yleisöä siitä, mihin neuvotteluissa tulisi pyrkiä.

Lightziger sanoi, että Nafta on hyödyttänyt Yhdysvaltain maataloutta, rahoitussektoria ja energiasektoria muttei teollisuutta.

Hän kertoi toivovansa, että neuvottelut saadaan käytyä vielä tämän vuoden loppuun mennessä.

Trumpin hallinto kiistelee parhaillaan Kanadan kanssa puuntuonnista ja Meksikon kanssa sokerin tuonnista. Lightziger sanoi toivovansa, että nämä kysymykset saadaan ratkaistua ennen Nafta-neuvottelujen alkua.

Lähde: AFP, AP, Reuters