SPR majoittaa laittomasti maassa oleskelevat Porissa Pelastusarmeijan asuntolaan

Porin kaupunki ja SPR ovat neuvotelleet sopimuksen hätämajoituksen järjestämisestä Porissa.

hätämajoitus
Paperiton turvapaikanhakija istuu sängyllä.
Carolus Manninen / Yle

Porin alueella elävät, laittomasti maassa oleskelevat, kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet henkilöt majoitetaan jatkossa Punaisen Ristin järjestämään majoitukseen Veturitallien alueelle Pelastusarmeijan asuntolaan.

Tähän saakka Punainen Risti on majoittanut paperittomia yhdessä Teljän seurakunnan kanssa Väinölän kirkossa.

Ensi maanantaina kaupunginhallituksessa käsiteltävä sopimus on voimassa marraskuun loppuun. Hätämajoituksen hinnaksi tulee arvion mukaan kuukaudessa hieman yli 35 000 euroa.

Hätämajoitusta tarvitsee arvion mukaan kuukaudessa 15–20 henkilöä.

Pori tarkensi perjantaina majoituksen hintaa ja käyttäjämääriä.

Huolenpito taataan

Hallitus on linjannut, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneilla laittomasti maassa oleskelevilla henkilöillä on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Valtio korvaa kunnille koituvat kustannukset täysimääräisesti.

Kaupungin ja SPR:n sopimuksessa kannetaan huolta siitä, että paperittomien tiedot eivät välity viranomaisille ilman majoittujien omaa tahtoa.

Sopimuksen mukaan SPR:n työntekijöillä ei ole velvollisuutta eikä oikeutta ilmoittaa avunsaajien henkilöllisyyttä viranomaisille ilman asiakkaan suostumusta. Punainen Risti myös varaa oikeuden lopettaa hätämajoituksen järjestämisen, jos viranomaiset omalla toiminnallaan estävät avunsaajien hakeutumisen hätämajoitukseen.

Toisaalta SPR ei piilota avunsaajia eikä estä viranomaisten toimintaa. Asiakkaita yritetään myös ohjata vapaaehtoisen paluun piiriin.