Herätys: Luomu tekee ennätyksen, Trump asekaupoille Saudi-Arabiaan, hellerajaa hätyytellään

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Lehmiä lantalassa.
Pekka Pantsu / Yle

Luomubuumi jatkuu tänäkin vuonna – uusi ennätys tulossa

Luomuviljelyn suosio on kasvanut jo vuosia, ja buumi jatkuu tänäkin satokautena. Luomupeltoala nousee tänä vuonna uuteen ennätykseen. Suosion kasvu selittyy pitkälti perinteistä viljelyä paremmalla kannattavuudella, siis rahalla. Suomen koko peltoalasta on luomulla yli kymmenen prosenttia.

Kaupat käärivät luomutuotteet muoviin

Tavallinen espanjalainen kesäkurpitsa on myynnissä irtotavarana useimmissa kaupoissa. Luomukesäkurpitsa on joko yksittäispakattuna muoviin tai kahden kappaleen isossa muovipakkauksessa.
Tavallinen espanjalainen kesäkurpitsa on myynnissä irtotavarana useimmissa kaupoissa. Luomukesäkurpitsa on joko yksittäispakattuna muoviin tai kahden kappaleen isossa muovipakkauksessa. Kuvan tuotteet on ostettu Kampin K-marketista Helsingistä ja Rautatientorilla Helsingissä sijaitsevasta S-marketista.Tuomo Björksten/Yle

Kaupoista löytyy useita esimerkkejä luomutuotteista, jotka on pakattu muovikääreeseen. Samaan aikaan vieressä myydään tavallista tuotetta ilman muovia. Miksi näin? Ilmiö selittyy kolmella syyllä, joista päällimmäinen on se, että luomua myydään yhä vähän. Muovilla sen myyntiaikaa voidaan pidentää.

Lukiot laitetaan paremmuusjärjestykseen

Ylioppilaslakki ja todistus.
Kaisa Siren / AOP

Mikä lukio menestyy parhaiten kevään ylioppilaskirjoituksissa? Se selviää tänään kun ylioppilastutkintolautakunta julkistaa tiedot ylioppilaaksi valmistuvien arvosanoista. Viime vuonna lukiovertailun kärkipaikoille ylsivät Etelä-Tapiolan lukion, Ressun lukion ja Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun oppilaat.

Donald Trump ensimmäiselle ulkomaanmatkalleen presidenttinä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vierailee Saudi-Arabiassa ensimmäisellä ulkomaanmatkallaan presidenttinä. Öljyntuottajamaa Saudi-Arabia on Yhdysvaltain pitkäaikainen liittolainen alueella. Vierailun aikana odotetaan vahvistusta Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian välisille asekaupoille, joista on neuvoteltu pitkään. Saudi-Arabiasta Trump jatkaa matkaansa Israeliin.

Kreikan parlamentti hyväksyi uudet säästötoimet

Kreikan Parlamentti.
Pääministeri Alexis Tsipras puhumassa Kreikan parlamentissa.Orestis Panagiotou / EPA

Kreikan parlamentti on hyväksynyt uudet noin viiden miljardin säästötoimet. Toimet ovat ehtona sille, että maa saa uuden lainaerän lainoittajiltaan. Euroalueen valtiovarainministerit kokoontuvat maanantaina päättämään, onko Kreikka tehnyt tarpeeksi saadakseen 7,5 miljardin euron lainan sekä velkahelpotuksen.

Kesä saapuu vihdoin tänään – hellerajaa koputellaan

Iltapäivän sääkartta.
Yle

Etelässä aamu on paikoin sumuinen, mutta päiväksi sumu hälvenee ja maan eteläosassa on laajalti aurinkoista. Lämpötila kohoaa etelässä yleisesti 20 asteen yläpuolelle, paikoin jopa lähelle hellerajaa. Runsaita sateita liikkuu aamun ja aamupäivän aikana maan pohjoisosan yli itään. Paikkakuntasi sään löydät osoitteesta yle.fi/saa.