1. yle.fi
  2. Uutiset

Yle Cannesissa: Suoratoisto sekoitti perinteikkään festivaalin – Almodóvar ei halua palkita Netflix-leffoja

Ranskassa alkanut suoratoistopalvelujen arvostelu sai lisää vettä myllyyn tuomariston puheenjohtajan lausunnosta.

Netflix
Pedro Almodóvar
Pedro AlmodóvarGuillaume Horcajuelo / EPA

Cannesin elokuvajuhlat ehti hädin tuskin käynnistyä ennen ensimmäistä kohua. Festivaalin palkinnoista päättävän tuomariston puheenjohtaja Pedro Almodóvar lyttäsi tiedotustilaisuudessa suoratoistopalvelu Netflixin.

– Minun mielestäni olisi erittäin ristiriitaista jos Cannesin Kultaisen palmun tai minkään muunkaan palkinnon saisi sellainen elokuva, jota ei voi nähdä elokuvateattereissa, Almodóvar sanoi.

Lausunto koski Cannesin kilpasarjaan päässeitä kahta Netflix-elokuvaa, jotka ovat amerikkalaisen Noah Baumbachin The Meyerowitz Stories (New and Selected) ja korealaisen Bong Joon-Hon Okja. Almodóvarin puheenvuoro on sikäli rankka, että juryn puheenjohtajana hänellä on paljon vaikutusvaltaa siihen kenelle festivaalin palkinnot jaetaan.

Näillä näkymin kumpaakaan kilpasarjan Netflix-elokuvaa ei nähdä elokuvateattereissa Euroopassa, vaan ne suuntaavat maailmanensi-iltansa jälkeen suoraan Netflixiin.

Will Smith riensi Netflixin puolustajaksi

Espanjan elokuvamaestro vakuutti, ettei hän vastusta uusia teknologioita. Elokuvan pitäisi kuitenkin hänen mukaansa saada ihminen tuntemaan itsensä nöyräksi ja pieneksi sen edessä.

– Kuvaruudun, jolta elokuvaa katsot, ei pitäisi olla pienempi kuin tuoli, jolla istut, Almodóvar lisäsi.

Tuomaristo ei kuitenkaan ollut asiasta yksimielinen. Hollywood-tähti Will Smith puolusti Netflixiä.

Pedro Almodóvar ja Will Smith.
Cannesin filmijuhlien tuomariston puheenjohtaja Pedro Almodóvar vastustaa Netflix-elokuvia kilpasarjassa. Tuomariston jäsen Will Smith suhtautuu asiaan maltilla.Ian Landsdon / EPA

– Lapseni käyvät elokuvissa kaksi kertaa viikossa ja sen lisäksi he katsovat Netflixiä. Siellä he näkevät elokuvia, joita he eivät muuten näkisi.

Smith huomautti, että jotkut Netflixistä löytyvät elokuvat voisi nähdä valkokankaalta vain matkustamalla tuhansien kilometrien päähän.

– He saavat mahdollisuuden löytää kaikki nämä taiteilijat, näyttelijä latasi.

Mistä on kyse?

Netflix-elokuvia koskeva kohu alkoi, kun Cannesin ohjelmisto paljastettiin toukokuun alussa. Juuri ennen festivaalin alkua tiedotettiin sääntömuutoksesta, jonka mukaan ensi vuodesta alkaen kilpasarjaan pääsevien elokuvien on suostuttava teatterilevitykseen Ranskassa.

Elokuvateatteriesityksiä muissa maissa sääntömuutos ei koske.

Ranska on kuitenkin poikkeus, sillä maan lainsäädäntö tekee tilanteen vaikeaksi Netflixille ja muille suoratoistopalveluille. Lain mukaan elokuvan teatteriensi-illasta on kuluttava 36 kuukautta ennen kuin sen voi esittää Netflixissä.

Ei siis ole oikeastaan, mikään ihme, etteivät nettikatsojista rahansa tienaavat suoratoistopalvelut halua elokuviaan jemmaan niin pitkäksi aikaa.

Toisaalta Netflix on suhtautunut kaikista suoratoistopalveluista nuivimmin elokuviensa esittämiseen teattereissa. Esimerkiksi Cary Fukunagan_ Beasts of No Nation_ (2015) nähtiin vain Venetsian ja Toronton elokuvajuhlilla ennen kuin se julkaistiin Netflixissä.

Netflix on ajanut mallia, jossa sen elokuvia esitettäisiin elokuvateattereissa samaan aikaan, kun ne ovat jo nähtävissä suoratoistopalvelussa. Elokuvateatterit kuitenkin pelkäävät, että tällainen malli veisi heiltä katsojia.

Netflix saa tukea yleisöltä

Haastattelukierros Cannesin elokuvajuhlien yleisön seassa paljastaa, että Netflix-jupakkaa pidetään enimmäkseen ylimitoitettuna.

– Minusta Ranskan pitäisi sopeutua suoratoistopalveluihin. On sääli, että lakimme tekee elokuvien esittämisen teatterissa niin vaikeaksi, canneslainen festivaalikävijä *Vivien Noel *sanoo.

Cannesin elokuvajuhlilla vuodesta 1975 lähtien joka vuosi käynyt ruotsalainen elokuvatoimittaja Gunnar Rehlin ymmärtää muutiosta.

– Mediakenttä on muuttunut. Netflixillä on valtavasti rahaa tuottaa tv-sarjojen lisäksi myös uusia elokuvia, Rehlin sanoo.

Yhdysvaltalainen Arlo Giorion pitää muutosta itsestäänselvänä.

– Minusta Netflix on osa välttämätöntä muutosta siinä, miten taiteilijat luovat ja me kuluttajat käytämme sisältöjä.

Lue seuraavaksi