1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Britannia

Analyysi: Britanniassa jännitetään, kuinka raskaasti työväenpuolue häviää vaalit

Konservatiivien vaalivoitto näyttää selvältä kesäkuun vaaleissa, mutta EU-ero varjostaa Theresa Mayn suunnitelmia.

Britannian pääministeri Theresa Mayn esitteli konservatiivipuolueen vaaliohjelman Halifaxissa Pohjois-Englannissa 18. toukokuuta 2017. Kuva: Nigel Roddis / EPA

Britannian pääministerin Theresa Mayn valitsema paikka vaaliohjelman esittelylle oli paljonpuhuva. Konservatiivijohtaja Theresa May asteli mikrofonien eteen torstaina Pohjois-Englannin Halifaxissa. Alue on työväenpuolueen sydänmaita, mutta Mayn puolue luottaa siihen, että kesäkuun vaaleissa se värjätään punaisen sijaan konservatiivien sinisellä.

Konservatiiviuolueen etumatka mielipidetiedusteluissa on huima. Britit äänestävät ennenaikaisissa vaaleissa 8. kesäkuuta.

Britanniassa jännitetään vaalien voittajan sijaan sitä, kuinka raskas työväenpuolueen tappiosta tulee. Joidenkin arvioiden mukaan Britannian toisella pääpuolueella, työväenpuolueella on edessään pahin rökitys vähintään kolmeenkymmeneen vuoteen.

Theresa Mayn kannatus on korkealla jopa köyhimpien väestönosien parissa perinteisillä tehdasalueilla. Tähän ei päässyt edes puolueessa puolijumalan asemaan nostettu Margaret Thatcher.

Lisää valtiota thatcherismin sijaan?

Theresa May näytti kuitenkin irtisanoutuvan tämänpäiväisessä puheessaan thatcherismistä, joka palasi Britannian politiikan keskiöön edeltäjä David Cameronin aikana. May kuvaili haluavansa pysäyttää vapaiden markkinoiden hallitsemattoman rynnistyksen ja korosti yksilön vapauden sijaan yhteisöllisyyttä ja valtion roolia.

Mayn puheessa oli paljon filosofista pohdiskelua, mutta vähän käytännön lupauksia.

Verojen korotuksetkin ovat mahdollisia. May ei luvannut pidättäytyä niistä Cameronin hallituksen tapaan.

Konservatiivijohtaja on jo aiemmin luvannut säilyttää EU-laissa taatut työntekijöiden oikeudet brexitin jälkeen ja laajentaa mahdollisuutta palkattomiin vapaapäiviin sairaasta sukulaisesta huolehtimiseksi. Konservatiivien tavoite on saada työväenpuolueen äänestäjät konservatiivien leiriin pitkäksi aikaa.

Mayn puheessa oli kuitenkin jälleen paljon filosofista pohdiskelua, mutta vähän käytännön lupauksia.

Monessa suhteessa konservatiivit pysyvät ennallaan. Yhteisöveroa lasketaan aiempien suunnitelmien mukaan. Puolue haluaa myös korottaa palkkatulojen verottomana käteen jäävää osaa. Cameronin hallituksen aikana tehtyjä ankaria sosiaalietuuksien leikkauksia ei olla perumassa.

Mayn EU-linja pysyi kovana

Theresa Mayn tämänpäiväinen viesti oli pettymys niille, jotka kuvittelevat pääministerin pehmentävän kovaa EU-erolinjaansa, jos hän vahvistaa vaaleissa asemiaan.

Mielenosoittajat vastustivat pääministeri Theresa Mayta ja konservatiivipuoluetta Halifaxissa Pohjois-Englannissa 18. toukokuuta 2017. Kuva: Nigel Roddis / EPA

May lupasi jälleen, että Britannia eroaa brexitin myötä myös EU:n sisämarkkinoilta ja pyrkii vähentämään maahanmuuttoa radikaalisti.

EU-eroa ajaneen maahanmuuttokriittisen itsenäisyyspuolue UKIPin äänestäjien houkutteleminen on konservatiiveille tärkeää.  May muistutti puheessaan, että kansa on äänestänyt EU-eron puolesta eikä tätä saa vesittää.

Theresa Mayn suosio perustuu paljolti siihen, että järkähtämättömänä esiintyvä entinen sisäministeri luo turvallisuuden tunnetta EU-eropäätöksen ravistelemassa Britanniassa. Konservatiivipuolueen viestittää, että vain “vahva ja vakaa” May voi neuvotella Britannialle suotuisat kauppasuhteet EU:n kanssa brexitin jälkeen.

Kansa ei lämpene työväenpuolueen johtajalle

Konservatiivien voittokulkua selittää myös maan toisen perinteisen pääpuolueen heikkous. Suuri osa kansaa näkee työväenpuolueen johtajan Jeremy Corbynin vasemmistolaisena radikaalina, joka ajaisi Britannian taloudelliseen epävarmuuteen.

Corbynin kannattajien mielestä tämä johtuu hänestä luodusta mielikuvasta, ei puoleen suunnitelmista. Pohjoismaisesta näkökulmasta labourin vaaliohjelma ei  näytäkään vallankumoukselliselta.

Työväenpuolueen johtajan Jeremy Corbyn esitteli puolueen vaaliohjelman Bradfordissa Pohjois-Englannissa 16. toukokuuta 2017. Kuva: Nigel Roddis / EPA

Puolue haluaa muun muassa pidentää vanhempainvapaita ja lisätä ilmaista lastenhoitoa. Korkeakoulumaksuista luovuttaisiin, sosiaalitukien leikkauksia peruttaisiin ja junaliikenne sekä vesihuolto kansallistettaisiin uudelleen.

Työväenpuolueen vaaliohjelman mukaan tämä kustannettaisiin veronkorotuksilla, jotka iskisivät kaikkein korkeatuloisimpiin sekä yrityksiin. Korkein tuloveron aste nousisi hitusen verran 50 prosenttiin.

Monelle britille tämäkin voi olla liikaa, sillä maassa on totuttu valtion pieneen rooliin. Margaret Thatcherin kauden jälkeen työväenpuolue on päässyt valtaan vain Tony Blairin viitoittamalla markkinaliberaalimmalla linjalla.

Brexit voi väsyttää tulevan hallituksen

Konservatiivien voitto ei tietenkään ole varma ennen kuin äänet on laskettu. Tällä kertaa ei kuitenkaan ole kyse marginaalisesta erosta, kuten edellisten vaalien tai brexit -kansanäänestyksen alla. Konservatiiveilla on noin kahdenkymmenen prosenttiyksikön etumatka työväenpuolueeseen, eikä se osoita merkittäviä pienenemisen merkkejä.

Samalla itsenäisyyspuolue UKIPin kannatus näyttää sulaneen. EU-eron ajamiseksi perustettu puolue hakee uutta rooliaan ja kärsii suositun johtajan Nigel Faragen siirtymisestä syrjään. Brexitiä vastustavaksi puolueeksi profiloitunut liberaalidemokraatit ei näytä tämänhetkisten tutkimusten valossa nousevan merkittäväksi voimaksi.

Vaikka konservatiivit näyttävät rynnistävän valtaan vaivatta, voi brexitin tuoma myllerrys sitoa puolueen kädet lähivuosina. Esimerkiksi valtionvelan pienentäminen on jo siirtynyt taka-alalle konservatiivienkin puheissa, vaikka se ennen brexit-päätöstä oli maan politiikkaa määrittelevä elämän ja kuoleman kysymys.

Yksin EU-eroneuvottelujen haaste on valtava. Puhumattakaan asiantuntija- ja virkamiesjoukosta, jonka Britannia tarvitsee kun byrokraattista vastuuta palautuu maahan EU:sta.

Tulevan hallituksen voimat voivat kulua brexit-vääntöön. Samalla oppositio, jonka tehtävä olisi pitää hallitus varpailllaan on täydellisessä sekasorrossa. Työväenpuolue on hajoamisuhan alla, jos sen johtaja ei väisty paikaltaan vääjämättömältä näyttävän vaalitappion jälkeen.

Tämä tuo briteille lähivuosiksi epävarmuutta. Esimerkiksi koulut tai julkinen terveydenhuolto voivat olla hätää kärsimässä, jos ne jäävät brexit-kysymyksen jalkoihin.