1. yle.fi
  2. Uutiset

Politiikantutkija arvioi: "Halla-aho on musta pilvi hallituksen taivaalla"

Keskustan varapuheenjohtaja Antti Kurvinen sanoi Ylen A-studio: Talkissa, että perussuomalaisten uuden puheenjohtajan on hallituksessa sitouduttava vuonna 2015 laadittuun hallitusohjelmaan.

A-studio
A-studio: Talk
A-studio: Talk

Hallitus voi jopa kaatua, jos perussuomalaiset valitsee uudeksi puheenjohtajaksi europarlamentaarikko Jussi Halla-Ahon, arvioi Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railo.

– Merkittävä musta pilvi hallituksen taivaalla on, että Jussi Halla-ahosta tulisi puolueensa puheenjohtaja. Ja sitten hän ilmoittaisi esimerkiksi, että perussuomalaiset lähtevät hallituksesta, jo tiettyihin vaatimuksiin ei suostuta, Railo analysoi Ylen A-studio: Talk -ohjelman haastattelussa.

Perussuomalaisten kansanedustaja Kaj Turunen on julkisesti ilmoittanut kannattavansa puheenjohtajaksi Sampo Terhoa. Turunen näkee ongelmana sen, jos Halla-aho puheenjohtajana jatkaisi europarlamentaarikon työtä Brysselissä. Turusen mukaan jo, ulkoministerinä paljon matkustava, nykyinen puheenjohtaja Timo Soini on vaikeuttanut hallitustyötä.

– Soini ei ole ollut niin paljon paikalla ja läsnä, koska hän on ulkoministeri ja joutuu matkustamaan. Se on pikkuisen halvaannuttanut hallituksen toimintaa. On joitain päiviä, että hallitus ei pysty tekemään päätöksiä. Jos puolueen puheenjohtaja olisi jatkossa koko ajan poissa, niin hallituksen kannalta näen tilanteen ongelmana, Kaj Turunen sanoi.

"Elämän ja kuoleman hetki"

Pääministeripuolue keskustan varapuheenjohtaja Antti Kurvinen ei halua ottaa kantaa hallituskumppanin puheenjohtajakisaan.

– Lähtökohtaisesi jokainen puolue saa itse valita omat johtajansa. Kyllähän kokoomuskin vaihtoi puheenjohtajaa kesken kauden, Kurvinen toteaa.

Yksi ehto hallituspuolueen puheenjohtajalle kuitenkin on.

– Me keskustassa lähdemme siitä, että perussuomalaisten pitää noudattaa 2015 keväällä sovittua hallitusohjelmaa. Oli siellä johdossa kuka tahansa, Kurvinen linjaa tiukasti.

Vihreiden pitkän linjan kansanedustaja ja kahdella eri hallituskaudella ministerinäkin toiminut Pekka Haavisto kommentoi perusuomalaisten puheenjohtajakisaa.

– Kyllä tämä ulkopuolelta katsottuna näyttää syvältä jaolta, Haavisto sanoo.

Poliittista historiaa tunteva konkaripoliitikko näkee, että kesäkuun puheenjohtajavaalilla voi olla suuri vaikutus perussuomalaisten tulevaisuuteen.

– Jos katsoo historiaa, niin pahimmassa tapauksessahan puolue sitten jakaantuu syvästi tämmöisten kannattajaryhmien välille. Itsekin tiedän vihreiden historiasta monta kinkkistä hetkeä. Tämä varmasti perussuomalaisilla on yksi sellainen elämän ja kuoleman hetki, Haavisto analysoi A-studio: Talkissa.

Lue seuraavaksi