1. yle.fi
  2. Uutiset

Analyysi: Miksi aina minä? – Presidentti Trump kokeilee uhriutumista

Oikeusministeriön tutkija hakee presidentti Donald Trumpin teoista lainvastaisuuksia. Tämä leimaa kaikkea Trumpin toimintaa niin kauan kuin tutkinta jatkuu, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen.

Donald Trump
Donald Trump
Michael Reynolds / EPA

WashingtonPresidentin liittolaisten sanat ja teot vastaan virallinen tutkinta.

Nyt sen mittaus aloitetaan. Osa amerikkalaisista huokaisee: Viimeinkin. Osa kysyy yhä, kenen salajuoni tämä on?

Neljä kuukautta Donald Trumpin presidenttiyttä on edennyt myrskyisällä vauhdilla vaiheeseen, jossa apulaisoikeusministeri nimitti keskiviikkona hyvin laajoilla valtuuksilla toimivan erityistutkijan selvittämään Trumpin sisäpiirin ja kampanjaväen mahdollista yhteistyötä Venäjän kanssa viime vuoden vaaleissa.

Presidentin mukaan mitään tällaista salaliittoa ei ole. Hän kyselee aggressiiviseen sävyyn, miksi hän on jatkuvan noitavainon kohteena. Tutkinnan takia Trump väittää olevansa (vasta nyt) huolissaan Yhdysvaltain kansainvälisestä maineesta ja kansakunnan kahtiajakautumisesta.

Parempaakin tekemistä kuulemma olisi.

Erityistutkijaksi nimitetty liittovaltion poliisin FBI:n entinen johtaja Robert Mueller toimii tarvittaessa syyttäjän valtuuksin. Hän etenee sitä mukaa, mitä tutkinnassa löytyy ja keneen kaikkiin tulokset johtavat. Yhtenä tutkinnan kohteena voi olla presidentti Donald Trump itse.

Nimityksen teki apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein, koska oikeusministeri Jeff Sessions on jäävännyt itsensä jo aiemmin Venäjä-tutkinnasta.

Sessionsin peruste vetäytyä syrjään jo huhtikuussa oli, että hänen aiemmat tapaamisensa Venäjän suurlähettilään kanssa tekevät hänestä jäävin.

Erityistutkija Robert Muellerin on ensin koottava tutkimusryhmänsä, järjestäydyttävä ja tehtävä työjärjestys. Tarvittavan budjetin tekoon hänellä on aikaa kaksi kuukautta. Rahoitusta tarkistetaan vuosittain, tarpeen mukaan. Edessä on mitä todennäköisimmin pitkällinen selvitystyö.

Lopputulos saattaa olla, että mitään moitittavaa tai rikollista ei ole tapahtunut tai ei löydy. Muellerin lähtökohtana ei ole, että tästä kaikesta pitäisi löytyä rikos.

Apulaisoikeusministeri Rosenstein päätyi erityistutkijan nimittämiseen kolmesta syystä, jotka eivät ole tässä missään tärkeysjärjestyksessä:

Rosensteinin piti pelastaa itsensä oikeusoppineiden edessä.

Demokraattien vaatimukset tutkinnasta ja mediaan päivittäin vuodatetut paljastukset sekä presidentin täysin arvaamattomaksi yltynyt päätöksenteko pakottivat hänet osoittamaan johtajuutta oikeuslaitoksessa, joka on ollut Trumpin nälvinnän kohteena jo kampanja-ajoista lähtien.

Toiseksi hän pelasti, ainakin hetkellisesti ja osittain, republikaaanisen puolueen. Yhä useampi republikaani alkoi viime päivinä kääntyä kannattamaan kaikkialla eteen nousevien Venäjä-kytkösten tutkintaa. Nyt päätös on tehty ja Rosenstein voi tänään mennä rauhassa edustajainhuoneen kuultavaksi FBI:n James Comeyn erottamisesta.

Edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan, senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnell ja iso osa puolueväestä huokailevat helpotuksesta, kun jatkuvan selittelyn paine heidän päältään on siirtynyt virallisen tutkijan harteille. Tutkija Robert Mueller ei voi paljon puhua, mutta republikaanit voivat vetäytyä hänen selkänsä taakse.

Kolmanneksi republikaaneilla on kongressissa aito huoli saada hoidetuksi varsinaista työtään eli lakien säätämistä ja Trumpin lupaamien uudistusten toteuttamista. Kongressin välivaaleihin on aikaa vain puolitoista vuotta ja jotain pitäisi saada aikaiseksi. Virallisen tutkijan nimityksen oletetaan kuitenkin antavan työrauhaa kongressille.

Presidentti Trumpin toimiin tästä eteenpäin tutkinta heittää laajan ja synkän varjon. Tekee hän mitä hyvänsä, kaikkea peilataan tutkintaa vasten.

Tänään perjantaina alkava Trumpin ensimmäinen ulkomaanmatka Lähi-itään ja Eurooppaan sai aivan uuden luonteen, kun varmasti jokaisessa maassa pohditaan, mitä Trumpin seurassa tapahtuu ja mitä hänelle uskaltaa kertoa.

Yhdysvaltain valtamedia sen sijaan uskaltaa kertoa, vihjailla ja yhdistää vinkkejään. Politiikan sisäpiirit pyörivät aivan uusilla kierroksilla, kun tutkintaa tehdään kaikilla kanavilla ja palstoilla pyörryttävää vauhtia.

Ylitsevuotavasta kuohunnasta huolimatta toimittajien yhteydet ja kilpailu avittavat myös virallista tutkintaa. Se on jo nähty ja todistettu.

Lue seuraavaksi