1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Iran

Iranissa presidentinvaalit: vaihtoehtoina avoimuuden ja kovan linjan edustajat

Iranin vaalien keskeisin teema on talousongelmien voittaminen.

Hassan Rouhanin kannattaja vaalikampanjan viimeisenä päivänä. Kuva: Abedin Taherkenareh / EPA

Iranissa on käynnistynyt äänestys presidentinvaaleissa. Nykyinen presidentti Hassan Rouhani pyrkii saamaan uuden valtakauden. Hänellä on kolme haastajaa.

Rouhanin kovimpana kilpailijana pidetään kovan linjan islamia edustavaa Ebrahim Raisia. Hän hyväksyy Rouhanin Yhdysvaltain kanssa tekemän ydinsopimuksen, mutta muissa suhteissa Raisi vetäisi lännen suhteen paljon kovempaa linjaa kuin Rouhani.

Raisilla on myös läheinen suhde Iranin korkeimpaan johtajaan, ajatollah Ali Khameneihin.

Vaalien keskeisimpiä kysymyksiä ovat Iranin talous ja työttömyys. Yleinen työttömyysprosentti on 12,5 ja nuorista vailla työtä on lähes kolmannes. Raisin mukaan Iranin jatkuvat talousongelmat ovat merkki Rouhanin diplomaattisten ponnistelujen epäonnistumisesta.

–  Sen sijaan, että antaisi ongelmamme nuortemme taitaviin käsiin, on hän antanut taloutemme hoitamisen ulkomaalaisille, Raisi syytti.

Rouhani vastasi varoittamalla kansalaisia luovuttamasta valtaa äärilinjan edustajalle.

– Yksi presidentin väärä päätös voi tarkoittaa sotaa ja oikea päätös rauhaa, hän täsmensi.

Rouhanin maltillinen politiikka ja avautuminen ulkomaille ovat rauhoittaneet taloutta, mutta ongelmia on edelleen. Vuosi-inflaatio on laskenut huipputasostaan 40:stä prosentista, mutta on yhä yhdeksän prosentin luokkaa.

Toiset kaksi ehdokasta ovat maltillisena uudistajna pidetty Mostafa Hashemitaba ja äärikonservatiivina pidetty Mostafa Mirsalim, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Äänestys päättyy kello 16.30 Suomen aikaa. Jos yksikään ehdokkaista ei saa yli puolta äänistä, vaalien toinen kierros järjestetään ensi viikolla.

Lähteet: AFP, STT