1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Japani

Japanin hallitus hyväksyy keisarin eron – keisarilla ei oikeutta edes esittää sitä

Keisari Akihiton terveys horjuu niin pahoin, että hän haluaisi jättää tehtävänsä.

Japani
Japanin keisari perheineen.
Kazuhiro Nogi / AFP

Japanin hallitus on hyväksynyt lakiesityksen, joka sallii keisari Akihiton erota virastaan. Lakiesitys menee seuraavaksi parlamentin käsittelyyn, missä se todennäköisesti hyväksytään selvällä ääntenenemmistöllä.

Näillä näkymin Akihito jättää tehtävänsä ensi vuoden joulukuussa, jolloin hän on ehtinyt olla keisarina 30 vuotta.

83-vuotias Akihito on valitellut heikentynyttä terveyttään ja jaksamistaan. Hän on ollut sydänleikkauksessa ja saanut hoitoa eturauhasvaivoihin.

Akihito on todennut, että hänellä on "paljon rajoitteita, jotka liittyvät fyysiseen jaksamiseen" ja että hän "joutuu harkitsemaan rooliaan ja tehtäviään keisarina tulevina päivinä", kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Keisarilla ei kuitenkaan ole oikeutta tehdä ehdotusta omasta virkaerostaan. Tämä johtuu siitä, että toisen maailmansodan jälkeen keisarin tehtävä muutettiin täysin seremonialliseksi ja häneltä riisuttiin oikeus tehdä poliittisia ehdotuksia. Koska hänen eronsa vaatii poliittisen päätöksen, hän ei voi sitä ehdottaa.

Japanilaiset ovat kuitenkin kuunnelleet herkällä korvalla keisarinsa viestejä ja laki on nostettu esiin oma-aloitteisesti. Laki koskisi vain keisari Akihitoa, sitä ei voitaisi soveltaa hänen seuraajiinsa.

Akihiton seuraajaksi krysanteemivaltaistuimelle nousee mitä suurimmalla todennäköisyydella hänen poikansa Naruhito, joka on syntymästään lähtien valmistautunut tehtäväänsä huolimatta siitä, että Akihito on halunnut lähentää keisarillista perhettä "tavallisiin" japanilaisiin.

Lähde: Reuters

Lue seuraavaksi