1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kesän ensimmäinen superviikonloppu tulossa: Aurinko, sata hevosta ja jättimäinen kirkkokuoro pistävät Helsingin sekaisin

Yleisötapahtumat vetävät viikonloppuna väkeä keskustaan ja aiheuttavat useita poikkeuksia liikenteeseen. Myös poliisi varautuu vilkkaaseen viikonloppuun.

Kotimaan uutiset
Kirsikankukkia Roihuvuoren Kirsikkapuistossa.
Hanami-juhlaa vietetään viikonloppuna Roihuvuoren Kirsikkapuistossa.Sini Liimatainen / Yle

Sääennuste lupaa kaunista ilmaa viikonlopulle, mikä hellii tapahtumajärjestäjiä ja yleisöä. Helsingin kaduilla ja puistoissa pidetään viikonloppuna useita massatapahtumia, jotka sekoittavat muun muassa liikennettä. Myös poliisi varautuu vilkkaaseen viikonloppuun.

– Lämmin keli saa ihmiset liikkeelle ja kun väki lisääntyy, se tietää poliisille lisää tehtäviä. Yleinen häiriökäyttäytyminen, pahoinpitelyt ja pienet omaisuusjutut lisääntyvät, sanoo ylikomisario Jere Roimu Helsingin poliisista.

Poliisi varautuu tulevaan viikonloppuun normaalin kesäviikonlopun tavoin eli kaupungilla on arkipäiviin nähden parempi vahvuus. Roimu ohjeistaa ihmisiä nauttimaan lämmöstä, käyttämään alkoholia kohtuudella ja pitämään huolta toisistaan.

– Mukaan kaupungille kannattaa ottaa vain välttämätön. Kelien lämmetessä vaatteet kevenevät ja taskut pienevät, jolloin paksu lompakko hukkuu helposti. Jos mukana on kaikki maallinen omaisuus kirjastokortista lähtien, se on kova vaiva uusia kaikki, Roimu ohjeistaa.

Kaivari täyttyy kavioista

Massiivinen hevostapahtuma keskellä Helsinkiä on yksi viikonlopun erikoisimmista tapahtumista. Kaivopuisto muuntautuu kahdeksi päiväksi ravi- ja ratsastuskilpailujen areenaksi. Tapahtumaan odotetaan yli sadan hevosen lisäksi 30 000 kävijää viikonlopun aikana.

Traktori tasoittaa hiekkaa kentällä
Kaivopuisto muuntautuu ravi- ja laukkakisojen areenaksi viikonloppunaYle/Vesa Marttinen

Puistoon tuodaan tapahtumaa varten 900 tonnia hiekkaa, 3 000 neliötä telttoja ja kolmen kilometrin verran aitaa.

– Nurmikon päälle asennetaan maanrakennuskangasta, joka jakaa hiekkakuormaa tasaisesti ja takaa sen, ettei hiekkaa mene nurmikon sisään. Järjestäjien kanssa on varauduttu, että hiekan poiskuljettamisen jälkeen nurmeen tehdään perusparannusta, sanoo puistomestari Pekka Engblom Helsingin kaupungin Rakennusvirastosta.

Mittavat järjestelyt aiheuttavat muutoksia lähialueen liikennejärjestelyihin ja pysäköintiin. Rekat kulkevat Tehtaankadun kautta Isolle Puistotielle ja poistuvat Ehrenströmintietä ja Merisatamanrantaa pitkin. Muun muassa Café Ursulan ja Kaivohuoneen parkkialueet ovat poissa yleisökäytöstä ja Iso Puistotie on suljettu kokonaan liikenteeltä.

– Omalla autolla ei kannata tulla. Helsinki on täynnä tapahtumia, eikä täällä ole pysäköintipaikkoja. Kaivopuistoon kannattaa myös suunnata enemmän lännestä, koska tapahtumat muuttavat liikennejärjestelyitä keskustassa, sanoo ratsastusliiton pääsihteeri Fred Sundwall.

Tapahtuman jälkeen purkutyöt jatkuvat Kaivopuiston alueella aina seuraavan viikon tiistaihin asti.

Liikenne väistyy katutaiteen ja juoksijoiden tieltä

Kymmenettä kertaa järjestettävä taidetapahtuma Arabian katufestivaali tuo kaduille lauantaina ruokakojuja, kirpputoreja ja tuhansia osallistujia. Tapahtuman vuoksi Hämeentie suljetaan liikenteeltä Arabiankadun ja Kaironkadun väliseltä osuudelta.

Juhlavuoden kunniaksi kerrostalo Kaironkatu 4 saa seinilleen valtavan seinämuraalin. Viime vuonna tapahtuma keräsi sateesta huolimatta noin 8 000 kävijää.

Talon päätyyn maalataan suurta kuvaa.
Helsingin Toukolassa sijaitsevasta Kaironkatu 4:stä maalataan kaikki maalattavissa olevat seinät.Katriina Kettunen / Yle

Senaatintori puolestaan täyttyy viikonloppuna laulajista, kun 4 000 seurakuntien musiikkiryhmäläistä eri puolilta Suomea kokoontuu Helsinkiin Kirkon musiikkijuhlille. Tapahtuma kokoaan lauantaina iltaseitsemän aikaan Tuomiokirkon portaille 900 laulajan muodostaman suurkuoron. Sunnuntaina senaatintorilla hiljennytään puolestaan juhlamessuun, jossa saarnaa pian eläkkeelle siirtyvä piispa Irja Askola.

Sunnuntaina kaupungin kaduilla myös juostaan. Naisten Kymppi -juoksutapahtuma rajoittaa liikennettä yhden ja neljän välillä iltapäivällä. Tapahtuma starttaa Kansalaistorilta ja maalialueena toimii Karamzininranta. Reitin varrella useilla kaduilla rajoitetaan liikennettä juoksijoiden ylittäessä katua.

Kaupunki puhkeaa viikonlopun ajaksi myös kirjaimellisesti kukkaan. Ihana Helsinki -kaupunkifestivaali kukittaa Helsingin ydinkeskustan nyt kuudetta kertaa. Kierrettävään kukkateosnäyttelyyn kuuluu tänä vuonna 16 teosta ulottuen Torikortteleista Musiikkitalon kautta Dianapuistoon.

Poikkeuksia myös joukkoliikenteessä

Tapahtumien vuoksi myös joukkoliikenteessä on viikonloppuna poikkeuksia Arabiassa, Pohjois-Helsingissä ja keskustassa. Lauantaina bussit 52, 68, 71 ja 74 liikennöivät Arabiassa poikkeusreittejä. Sunnuntaina puolestaan bussilinjat 24, 502 ja raitiolinja 8 liikennöivät poikkeusreiteillä Naisten kymppi -tapahtuman vuoksi kello 12–16 välillä.

Viikonloppuna tehtävät ratatyöt vaikuttavat lähijunien liikennöintiin. A- ja I-junat Helsingin suuntaan eivät pysähdy Ilmalassa lauantai-illasta maanantaiaamuun. Sunnuntaina puolestaan L-junat Helsingin suuntaan eivät pysähdy Ilmalassa.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä N-, T-, I- ja P-lähijunat eivät pysähdy Oulunkylän ja Tikkurilan välillä. Väliasemille pääsee korvaavalla bussilla 699X, joka kulkee Oulunkylän ja Tikkurilan välillä. Lisätietoja korvaavista vuoroista antaa Helsingin kaupunki ja HSL. (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi