83-vuotiaan teräsvaarin kunto-ohjelma vetää nöyräksi: 2632 rappusta ylös kävellen tai hölkäten joka lenkillä

Eräänä päivänä Alpo Ojapelto huomasi, ettei päässyt enää kunnolla nousemaan portaita ylös. Neljä vuotta myöhemmin hän juoksee ne.

kuntoliikunta
Kuopiolainen Alpo Ojapelto on tuttu näky Puijon portaissa
Alpo Ojapelto haastoi toimittajamme Jukka Eskasen tekemään hänen mukanaan yhden porrastreenin.

Neljä vuotta sitten kuopiolainen Alpo Ojapelto teki kauppareissulla ikävän havainnon. Tuolloin 79-vuotias mies huomasi, että jalat eivät pelanneet enää kunnolla.

– Kävelin silloin portaita ja jotenkin jalkoja jäykisti. Ajattelin, että kohtahan minä töpöttelen.

Eläkeläismies oli tehnyt aiemminkin kävelylenkkejä ja polkupyöräillyt. Jotain uutta piti kuitenkin keksiä. Hän kuuli eräältä Kuopion Palloseuran valmentajalta vinkin, että Puijon portaat on hyvä kuntoilupaikka.

Puijolla on hyppyrimäkien kupeessa 18 eripituista porrasväliä ja alhaalta ylös on 376 porrasta. Ojapelto kehitti niihin oman harjoitusohjelmansa.

Eläkeläismies nousee portaat ylös siten, että yhden harjoituksen aikana hän nousee kävellen 1 880 rappusta ja hölkäten 752 rappusta. Harjoitukseen kuluu aikaa noin tunti ja se saisi hien pintaan nuoremmallekin.

Teknisistä apuvälineistä kuten sykemittarista mies ei välitä. Harjoittelussa riittää, että syke nousee ja hiki tulee pintaan.

– Ei minulla huono kunto ole ollut koskaan, mutta kyllä tässä on kunto noussut ja jalat pelaavat ihan toisella tavalla.

83-vuotiaalla Ojapellolla on tähän mennessä takanaan jo yli 900 000 porrasnousua Puijolla. Miljoona porrasta lähestyy hyvää vauhtia.

– Jos terveenä pysyn niin elo–syyskuussa se voisi mennä rikki. Riippuu siitä, miten paljon tulee kesällä harjoiteltua.

Ei tänne ole tungosta ollut, tämä vaatii pitkäjänteisyyttä.

Alpo Ojapelto

Asiantuntija kannustaa kuuntelemaan omaa kehoa kuntoillessa

Liikuntalääketieteen ja terveydenhuollon erikoislääkäri Kai Savonen luonnehtii Ojapellon harjoitusohjelmaa kovaksi yli 80-vuotiaalle miehelle.

– Hän on varmasti poikkeuksellisen hyväkuntoinen ikäisekseen. Kuntotestissä mies olisi taatusti ihan huipputasolla omassa ikäluokassaan.

Kuopion liikuntalääketieteen tutkimuslaitoksella työskentelevä Savonen muistuttaa, että Alpo Ojapellon aktiivinen porrasharjoittelu ei tarkoita sitä, että kaikkien yli 80-vuotiaiden pitäisi yrittää samaa.

– Vaikka Ojapelto vähentäisi oman porrasharjoituksensa kestoa kolmasosalla, 40 minuuttiin, sillä ei olisi merkittävää vaikutusta hänen terveyteensä. On hienoa, että osa ihmisistä pitää aktiivisesti huolta omasta kunnostaan.

Yleisen liikuntasuosituksen mukaan jokaisen pitäisi harrastaa liikuntaa, esimerkiksi reipasta kävelyä vähintään 2,5 tuntia viikossa.

Savosen mielestä perusterveen ikäihmisen on hyvä aloittaa kuntoilu vaikka säännöllisillä kävelylenkeillä. Lenkkejä voi sitten vähitellen pidentää oman kunnon ja tilanteen mukaan.

Hän painottaa, että terveelle ihmiselle kuntokuurin aloittaminen Ojapellon vetämällä pitkällä porrasharjoituksella ei ole vaarallista, mutta ei kuitenkaan järkevää.

– Tottumattomalle kova porrasnousuharjoitus on alussa liian raskasta. Kuntoilija väsyy ja paikat ovat varmasti kipeinä.

"On lottovoitto saada herätä terveenä"

Alpo Ojapelto on aktiivinen myös muussa arkielämässään. Mies on mukana Kuopiossa tunnetuissa kauppahallin harmaissa, sotilaspoikien perinnekillassa ja juustoseurassa. Myös mökkeily ottaa aikansa.

Puijon portaissa mies kuntoilee yksin. Koko harjoitus menee yhtäjaksoisesti, ilman taukoja ja juomista.

– Olen kysynyt ikäkavereita mukaan, mutta jokainen harjoittelee omalla tavallaan. Ei tänne ole tungosta ollut, tämä vaatii pitkäjänteisyyttä.

Puijon portaita noustessaan Ojapellolla on päällään kolme vaatekertaa ja lämmin asu on tärkeä. Nyt on menossa jo kolmannet lenkkikengät. Talvella mies on kuntoillut kylmimmillään 15 asteen pakkasessa ja kesällä lämpömittarissa on ollut enimmillään lähes helle, noin 25 astetta.

Tottumattomalle kova porrasnousuharjoitus on alussa liian raskasta.

Kai Savonen

Rautakuntoinen mies kannustaa kuntoilemaan oman mielen mukaan. Puijon portaissa riittää harjoittelijoita ja vuosien saatossa on tullut paljon tuttuja kasvoja.

– Kertaakaan en ole ollut täällä ypöyksin. Tämä porraskuntoilu on niin suosittu harrastus, että sitä ei moni arvaa. Porukka harjoittelee hiljaa. Uskon, että monet lähtevät tyytyväisenä pois.

Harjoituksen jälkeen Ojapelto saa sopivan loppuverryttelyn kävelemällä kilometrin matkan takaisin kotiinsa. Suihkun jälkeen maistuu vaimon tekemä lounas ja siitä päivä jatkuu omaa rataansa.

Alpo Ojapelto ei ole tarvinnut vielä mitään lääkkeitä säännöllisesti ja terveys on pysynyt hyvänä. Moni unelmoi lottovoitosta, mutta Puijolta uuden kipinän kuntoiluun saanut ikämies näkee asian toisin.

– Eikös se ole mukavaa, kun ihminen saisi joka aamu herätä terveenä. Se olisi ehkä se suurin lottovoitto.