Kongressikeskus keskelle Seinäjokea – Lakeuden puiston rakentamissuunnitelmat päättäjille

Seinäjoki ryhtyy suunnittelemaan kongressi- ja kulttuurikeskusta Lakeuden puistoon. Kaupunki haluaa keskeiselle paikalle Aalto-keskuksen kupeeseen toimintaa, joka vahvistaisi Seinäjokea ympärivuotisena tapahtumakaupunkina.

kaupunkiympäristö
Seinäjoki ilmasta kuvattuna.
Kuvan etualalalla on Lakeuden puisto.Pasi Takkunen / Yle

Seinäjoella on pitkään keskusteltu siitä, mitä keskellä kaupunkia ja Aalto-keskusta sijaitsevaan puolentoista hehtaarin kokoiseen Lakeuden puistoon voisi rakentaa. Iso puistoalue on valmiiksi kaavoitettu julkiselle rakentamiselle.

Kaupungin johto kävi Uumajassa inspiroitumassa ja sai idean kongressi- ja kulttuurikeskuksesta. Nyt asiasta halutaan tehdä suunnittelupäätös Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi valtuuston juhlakokouksessa toukokuun 29. päivä. Kaupunginhallitus käsittelee asiaa ensi maanantaina.

Suunnitteluun olisi tarkoitus varata määräraha ensi vuodelle. Mukaan suunnitteluun toivotaan myös kaupunkilaisia ja yrityksiä.

"Myös puistoa jäisi"

Seinäjoki haluaisi kongressikeskuksella parantaa entisestään kokousmahdollisuuksia ja vahvistaa tapahtumakaupunkia ympärivuotiseksi. Viime vuosina Seinäjoen merkitys valtakunnallisena kokouskaupunkina on kasvanut.

– Nykyinen puisto on keskellä kaupungin kalleinta aluetta, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kimmo Heinonen.

Lakeuden puisto mahdollistaisi myös muuta rakentamista, sekä osittain puistomaisuuden säilyttämisen.

– Lähtökohta on, että myös puistoa jäisi. Paikka, jossa kansalaiset voivat olla ja jossa ilotulituksetkin edelleen järjestetään, sanoo Heinonen.

Kongressikeskuksen toivotaan jatkavan Apila-kirjaston hyvää suunnitteluperinnettä. Vaihtoehtoinen paikka kongressikeskukselle olisi myös asemanseutu, jonka kehittäminen on alkamassa.