Miljoona yöpymistä meni Lapissa rikki – talvisesongin kasvu tulee ulkomailta

Matkailualan kasvu on jatkunut Lapissa myös joulun jälkeen. Yöpymisten perusteella kasvun takana ovat hyvin pitkälti ulkomaalaiset matkailijat.

matkailu
Arctic Light -hotelli hotellihuone
Arctic Light -hotellin makuuhuoneHotelli Arctic Light Rovaniemi

Tilastokeskus on julkaissut yöpymistilastot tammi-maaliskuulta. Alkuvuoden aikana lappilaisissa majoitusliikkeissä yövyttiin yhteensä yli miljoona kertaa, mikä on 13,2 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Viime vuoteen verrattuna Lapissa majoittui hieman vähemmän suomalaisia (-5,7%) ja selvästi enemmän ulkomaalaisia matkailijoita (+28,1%).

Maaliskuussa kasvuvauhti hiipui hieman, mutta yöpymisiä oli maaliskuun aikana silti kolme prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Suomalaisten yöpymiset vähenivät edellisvuodesta 7,3 prosenttia ja ulkomaalaisten yöpymiset lisääntyivät maaliskuussa 18,6 prosenttia.

Sodankylässä ulkomaalaiset: +60 prosenttia maaliskuussa

Yöpymisten määrän perusteella ripeintä kasvua koettiin alkuvuoden aikana Lapin isoissa matkailukeskuksissa Sodankylässä (+39,8%), Sallassa (+27,9%) ja Inarissa (+21,1%). Suhteellisesti suurin nousu tammi-maaliskuussa oli Kemissä (+42%), mutta siellä lähtötaso on selvästi pienempi kuin Lapin isoissa tunturikohteissa.

Sodankylässä koettiin maaliskuussa erityisen suuri lisäys ulkomaalaisten matkailijoiden yöpymismäärissä. Viime vuoden maaliskuuhun verrattuna ulkomaalaisia matkailijoita yöpyi Sodankylässä liki 60 prosenttia enemmän.

Kuntakohtaisista luvuista puuttuu Rovaniemi, koska Tilastokeskus ei julkaise Rovaniemen majoitusliikkeiden lukuja kokonaisuudessaan. Rovaniemellä yövyttiin alkuvuonna todennäköisesti hieman enemmän kuin Kittilässä, jossa yöpymisiä oli 224 000.

Käyttöaste parani selvästi lähes kaikissa kunnissa

Tilastokeskuksen mukaan hotellien käyttöaste on ollut Lapissa selvästi muuta maata korkeampi. Tammi-maaliskuussa koko Lapin hotellien käyttöaste oli 69 prosenttia, kun koko maassa se oli 54 prosenttia. Lapissa käyttöaste parani 6,6 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta.

Korkeimmat käyttöasteet olivat hotelleissa Kittilässä (83,5%) ja Rovaniemellä (82,3%).

Suurin parannus käyttöasteeseen tehtiin alkuvuonna Sodankylässä, missä käyttöaste kohosi 18,3 prosenttiyksikköä viime vuodesta. Siellä hotellien käyttöaste oli kuitenkin vielä Lapin keskiarvoa alhaisempi, 66,4 prosenttia.

Aasialaiset: +44 prosenttia

Ulkomaalaisista matkailijaryhmistä suurin lisäys oli aasialaisten keskuudessa. Aasialaisia yöpyi tammi-maaliskuussa 43,6 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Esimerkiksi Kemissä kiinalaisten yöpymiset yli kaksinkertaistuivat.

Muista merkittävistä vierailijamaista suurin lisäys tuli EU:n alueelta, erityisesti Britanniasta (+46,8%) mutta myös Hollannista, Ranskasta ja Saksasta.

Sen sijaan esimerkiksi norjalaisten (-13,3%) ja japanilaisten (-7,1%) yöpymiset vähenivät Lapissa tammi-maaliskuun aikana.