1. yle.fi
  2. Uutiset

Cannesin yleisö buuasi – Netflix-elokuvan esitys keskeytettiin

Festivaalin tuomariston puheenjohtaja Pedro Almodóvar lyttäsi jo etukäteen suoratoistopalvelun elokuvien ottamisen kilpasarjaan. Nyt tekninen vika pilasi toisen Netflix-leffan ensiesityksen.

Cannes
Pedro Almodóvar ja Will Smith.
Cannesin filmijuhlien tuomariston puheenjohtaja Pedro Almodóvar vastustaa Netflix-elokuvia kilpasarjassa. Tuomariston jäsen Will Smith suhtautuu asiaan maltilla.Ian Landsdon / EPA

Uutistoimisto Reutersin mukaan Netflixin tuottaman elokuvan esitys keskeytettiin viiden minuutin kuluttua esityksen alusta yleisön äänekkään reagoinnin vuoksi. Elokuva ilmaantui valkokankaalle väärässä kuvasuhteessa.

Tilda Swintonin ja Jake Gyllenhaalin tähdittämä Okja-elokuva on odotettu ja kiinnostava, mutta selvästikin epäonninen teos. Se on herättänyt jo etukäteen ristiriitaisia tunteita niin festivaalin yleisössä kuin juryssakin. Elokuvan tuottanut yhdysvaltalaisomisteinen suoratoistopalvelu Netflix ei ole sallinut sen esittämistä elokuvateattereissa Ranskassa. Nyt elokuvan maailmanensi-illassa toisen päätähden Tilda Swintonin pää rajautui valkokankaan ulkopuolelle.

Ranska ei salli teatterielokuvien esittämistä suoratoistossa

Cannesin filmijuhlien tuomariston puheenjohtaja Pedro Almodóvar julisti jo alkuunsa, ettei hänestä tunnu sopivalta myöntää palkintoja elokuvalle, jota ei voi nähdä elokuvateatterissa. Almodóvarin mukaan kuvaruudun ei pitäisi olla pienempi kuin tuoli, jolla istut katsomassa sitä. Elokuvan pitää espanjalaisohjaajan mielestä saada ihminen tuntemaan itsensä nöyräksi ja pieneksi sen edessä. Tämä ei onnistu televisioruutua tai tietokoneen näyttöä tuijottamalla. Samalla hän kuitenkin korosti, ettei vastusta uutta tekniikkaa.

Cannesin kilpasarjassa on kaksi Netflix-elokuvaa. Toinen on yleisön buuaukseen keskeytynyt korealaisen Bong Joon-Hon Okja, toinen taas amerikkalaisohjaaja Noah Baumbachin The Meyerowitz Stories (New and Selected).

Tuomaristo ei ole Netflix-jupakassa kuitenkaan täysin yksimielinen. Lisäksi Ranskan tilanne poikkeaa monista muista maista elokuvaesityksiä koskevan lainsäädännön vuoksi. Lain mukaan elokuvan teatteriensi-illasta on kuluttava useita vuosia ennen kuin sen voi esittää suoratoistopalveluissa.

Juttua muokattu 13:16 - Yleisö buuasi pääasiassa elokuvateatterin tekniselle kömmähdykselle

Lue seuraavaksi