Miljardööri oppositiopoliitikolle: Syljen päällesi – Poliittinen peli Venäjällä käydään nyt verkossa

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi pääsi taas valokeilaan. Hyökkäys oppositiojohtajaa vastaan voikin toimia hänen edukseen.

Yle maailmalla: Moskova
Kaksi poliisimiestä karvalakeissa kuljettaa Navalnyia kainaloista nostaen. Taustalla näkyy ihmisjoukkoa ja auringon kirkkaasti valaisema kerrostalon seinä. Navalnyi on paljan päin, mustassa takissa.
Poliisi pidätti oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin mielenosoituksessa 26. maaliskuuta 2017.Evgeny Feldman / Aleksei Navalnyin kampanja / EPA

MOSKOVA Venäläinen suurliikemies, miljardööri Ališer Usmanov istuu toimistotuolissa kirjoituspöydän äärellä ja puhuu suoraan kameralle. Hän haukkuu kahdentoista minuutin mittaisella videolla oppositiojohtaja Aleksei Navalnyia muun muassa syyttäen tätä rikolliseksi.

- Syljen päällesi, ovat Usmanovin loppusanat torstaina 18. toukokuuta Youtubessa julkaistulla videolla (siirryt toiseen palveluun).

Videolla Usmanov sinuttelee Navalnyia ja kutsuu tätä lempinimellä Ljoša. Sellaista pidetään Venäjällä hyvin epäkohteliaana julkisessa keskustelussa.

Odottamaton käänne

On erittäin epätavallista ja jopa odottamatonta, että Usmanovin tapainen oligarkki esiintyy julkisesti. Heillä ei ole tapana avoimesti osallistua poliittiseen keskusteluun Venäjällä.

Usmanov tosin omistaa Kommersant-lehden, joten hänellä on ollut sen kautta jo pitkään kanava, jolla julkistaa mielipiteensä.

Navalnyin kotikenttä

Julkaisemalla videon verkossa Ališer Usmanov tavoittaa saman yleisön kuin Navalnyi itse. Siis nuoremman väen, joka todennäköisimmin tukee oppositiota ja osallistuu opposition järjestämiin mielenosoituksiin. Navalnyin tapa osallistua venäläiseen poliittiseen elämään on perustunut viime vuosina täysin verkkoon ja erityisesti videoihin, joissa hän puhuu suoraan yleisölle.

Navalnyi on tullut tunnetuksi paljastamalla poliitikkojen ja oligarkkien tekemiä korruptiorikoksia. Usmanovista Navalnyin johtama Korruption vastainen säätiö julkaisi paljastuksia maaliskuussa elokuvassa On vam ne Dimon (siirryt toiseen palveluun), joka keskittyi pääministeri Dmitri Medvedevin oletettuihin salattuihin rikkauksiin.

Omalla videollaan Usmanov kieltää kaikki häneen kohdistuneet syytökset ja selittää muun muassa maksavansa enemmän veroa kuin edes olisi pakko. Hän vaatii mielestään valheellisen tiedon välittämisestä Navalnyilta anteeksipyynnön.

Navalnyi on ilmoittanut, ettei pyydä mitään anteeksi vaan vastaa yksityiskohtaisesti (siirryt toiseen palveluun) Usmanovin puheessa esittämiin väitteisiin. Navalnyi myös julkisti Usmanovin videon verkkosivullaan (siirryt toiseen palveluun).

Videosta tuli heti meemimenestys

Videosta tuli heti todellinen nettihitti, eikä kestänyt kauan ennen kuin verkko täyttyi siitä muokatuista meemeistä. Niitä ovat koonneet muun muassa verkkolehdet Gazeta (siirryt toiseen palveluun) ja Meduza. (siirryt toiseen palveluun)

mies istuu pöydän ääressä
gazeta.ru

Avointa kritiikkiä

Meemit eivät yllätä ketään, sen sijaan voidaan pitää melko odottamattomana yleisön reaktiota Venäjän ulkoministeriön virallisen edustajan Marija Zaharovan päivitykseen Facebookissa (siirryt toiseen palveluun). Zaharova kehui vuolaasti Usmanovin videopuhetta ja kutsui sitä miehekkääksi teoksi.

Zaharova saa aina paljon tykkäyksiä päivityksilleen ja tavallisesti kommentitkin ovat hyvin myönteisiä. Tällä kertaa päivitys on herättänyt hämmästyttävän paljon todella kriittisiä kommentteja.

Uudesta suhtautumisesta korkeisiin virkamiehiin Kremlin lähipiirissä kertoo se, että ihmiset omilla nimillään arvostelevat avoimesti vaikutusvaltaista ihmistä, kuten Zaharovaa hänen omalla Facebook-sivullaan.

Kohu voi sataa Navalnyin laariin

Tällainen kohu verkossa tuo Navalnyille paljon näkyvyyttä. On varsin todennäköistä, että Usmanovin video ei toimi, kuten sen tekijät halusivat.

Jos tarkoituksena oli vahingoittaa Navalnyia, taisi käydä päinvastoin. Oppositiojohtaja sai lisää sympatiaa, jopa sellaisilta, jotka eivät ole häntä tukeneet. Navalnyn kasvava suosio ei nimittäin niinkään perustu hänen poliittisiin kantoihinsa kuin siihen, ettei muita näkyviä oppositiojohtajia ole Venäjällä.

Nostamalla Navalnyi jatkuvasti esille, milloin vangiten tai rikossyyttein, milloin hyökkäysten kautta, vallanpitäjät pitävät huolen siitä, ettei hän unohdu yleisöltä.

Tämä voi sinänsä olla tarkoituskin, Navalnyin suosio on kasvusta huolimatta sen verran heiveröistä, että hän sopii hyvin oppositiojohtajaksi myös Kremlin mielestä. Vaikuttaa nimittäin vielä siltä, ettei hänellä ole voimaa kääntää presidentti Putinin suosiota laskuun.

Navalnyi saa nuoret liikkeelle mielenosoituksiin, mutta hän ei ole tähän mennessä vakuuttanut laajoja joukkoja suurkaupunkien ulkopuolella politiikallaan.

Navalnyin vahvuus on verkon kautta tiedottaminen, mikä on nopeaa, eikä kukaan kyseenalaista hänen sanomaansa. Siten Navalnyi toimii kuten muutkin poliitikot Venäjällä, eikä anna tilaa kriittiselle keskustelulle.

Verkossa tapahtuva poliittinen toiminta on Venäjällä melko uutta, ja sen vaikutuksista ei kukaan voi olla varma.