Hallitus haluaa helpottaa työvoimapulaa Lounais-Suomessa – lisäbudjetilla koulutusta ja sähkörata

Uudenkaupungin rata sähköistetään ja ammatillista koulutusta tuetaan.

politiikka
Express-juna lähdössä asemalta
Uudenkaupungin rata sähköistetään.Kalle Mäkelä / Yle

Hallitus tukee lisätalousarviollaan Lounais-Suomen positiivista rakennemuutosta.

Ammatillista koulutusta Lounais-Suomessa tuetaan ja Uudenkaupungin rata sähköistetään. Lounais-Suomen ammatillista koulutusta tuetaan, koska alueella on merkittävä osaamisen ja lisätyövoiman tarve. Taustalla on muun muassa Uudenkaupungin autotehdas ja sen jättirekrytoinnit.

Uudenkaupungin radan sähköistämiseen ehdotetaan 21 miljoonan euron valtuutta. Sähköistämisen tavoitteena on saada kustannussäästöjä liikennöinnissä ja pienentää turvallisuus- sekä ympäristöriskejä Turun ratapihalla.

Hallitus korottaa lisätalousarviossaan verotuloarviotaan yhteensä 490 miljoonalla eurolla kertymätietojen ja myönteisemmän talousennusteen päivittymisen seurauksena.

Lisätalousarvioesitys on tarkoitus antaa eduskunnalle ensi keskiviikkona.

Meriväyliä syvennetään

Oulun meriväylän syventämiseen ehdotetaan 12,5 miljoonan euron määrärahaa sataman kuljetustehokkuuden nostamiseksi. Myös Rauman ja Vuosaaren meriväylien syventämistä rahoitetaan.

– Suomen kilpailukyvyn ja kestävän talouskasvun tukemiseksi on erityisesti varmistettava Suomen saavutettavuus sekä toimivat kansainväliset yhteydet. Suomi on viennissä ja tuonnissa riippuvainen merikuljetusten kannalta tärkeiden väylien liikennöitävyydestä ja kapasiteetista, hallitus perustelee tiedotteessaan.

Alueellisten ELY-keskuksien työvoima- ja yrityspalvelujen rahoitusta esitetään vahvistettavaksi vajaalla 17 miljoonalla eurolla. Määrärahoilla vastataan talouden rakennemuutokseen ja vahvistetaan osaavan työvoiman saatavuutta.

Maahanmuuttoon liittyvän vastaanottotoiminnan asiakkaille maksettavien tukien määrärahaa ehdotetaan nostettavaksi vajaalla 15 miljoonalla eurolla, koska vastaanoton piirissä on kuluvana vuonna ennakoitua suurempi henkilömäärä. Vapaaehtoisen paluun määrärahaa ehdotetaan lisättäväksi 3 miljoonalla eurolla.

Sotilaallisen kriisinhallinnan menoja ehdotetaan lisättäväksi vajaalla 9 miljoonalla eurolla lähinnä Irakin koulutusoperaation jatkamisen vuoksi.

Lisäksi hallitus muun muassa ehdottaa 3,5 miljoonan euron määrärahaa rakenteilla olevan KymiRing-moottoriurheilukeskuksen rakentamiskustannuksiin. Samoin ehdotetaan 14 miljoonan euron valtuutta KymiRingin moottoriradalle vievän eritasoliittymän rakentamiseksi Lahden ja Kouvolan välille.