Harvinainen mutteripesä odottaa "mustan kasan tömähdystä" – mehiläisparven lento on ihmeellistä kuultavaa

Kansainvälinen mehiläispäivä saa ihmiset parveilemaan hunajan ympärillä lauantaina ympäri maailman.

mehiläiset
Kupittaan siirtolapuutarhassa on esillä harvinainen mutteripesä mehiläisille
Emmi Moilanen / Yle

TurkuMehiläiset ovat päivänsankareita lauantaina. Eri puolella Suomea järjestettävissä tapahtumissa esitellään mehiläisten hoitoa, valmistetaan hyönteishotelleja ja lingotaan hunajaa.

Mehiläishoitaja Esko Lehtikannel esittelee Turun Kupittaan siirtolapuutarhalla mehiläistarhauksen lisäksi myös kuusikulmaista mutteripesää. Malli on harvinainen, eikä se tiettävästi ole Varsinais-Suomen alueella muiden mehiläistarhaajien käytössä.

– Oikeastaan tämä on normaalin ja luonnollisen mehiläisen pesämalli, jota ne ovat aikoinaan tehneet puihin ja tekevät vieläkin, Lehtikannel kertoo.

Kupittaalle erikoinen mutteripesä on kulkeutunut pitkän ystävyyssuhteen myötä. Lehtikannel kertoo, että kyseinen pesämalli on Suomessa vuosikymmeniä mehiläistarhausta harjoittaneen Kalevi Mettälän kehittämä.

Eräs mutteripesän ominaisuuksista on se, että pesästä saatava tavara leikataan suoraan kakkuhunajana, ilman linkoamista.

– Se on valmis paketti. Yleensä saa tikkuineen.

Kansainvälisenä mehiläispäivänä Kupittaan siirtolapuutarhassa on esillä mutteripesä
Emmi Moilanen / Yle

Mutteripesästä pyydys katolle

Lauantaisen mehiläispäivän jälkeen mehiläishoitaja Esko Lehtikannel suunnittelee vievänsä mutteripesän siirtolapuutarhamökin katolle pyydykseksi. Hän kertoo, että mehiläisparven käyttäytyminen on mielenkiintoista seurattavaa.

Jonakin päivänä kuuluu kuin helikopterin ääni ja surina vaan käy. Sitten pesälle tömähtää musta kasa.

Esko Lehtikannel

– Ne käyvät nuuskuttelemassa ja katselemassa, että mikä homma se on. Sitten jonakin päivänä kuuluu kuin helikopterin ääni, ja surina vaan käy. Sitten pesälle tömähtää musta kasa, Lehtikannel kuvailee parven lentoa.

Ensikertalaiselle mehiläisparven saapuminen voi olla ihmeellistä kuunneltavaa.

– Ensimmäistä kertaa voi joutua vähän katselemaan, että mitä tapahtuu. Se on niin mahtava ääni, mutta ihan miellyttäväkin, Lehtikannel toteaa.

Kesän hunajasatoa vaikea ennustaa

Kuluneen kevään kolealla säällä on ollut seurauksensa. Mehiläishoitaja Esko Lehtikannel kertoo, että pesien kehittyminen on ollut kohtalaista, mutta ravinnonsaanti on ollut mehiläisillä heikkoa.

– Kun oli pajun kauneimmat kukinnot, niin silloin tuli lunta ja pakkasta. Hyvät ravintoaineet menivät hukkaan, Lehtikannel kertoo.

Lehtikannel kertoo odottavansa säiden lämpenemistä. Silloin pesissä alkaa pöhinä.

Tulevan kesän hunajasatoa on kuitenkin mahdotonta ennustaa varmaksi etukäteen, ja esimerkiksi viime talvena kärsittiin hunajan puutteesta. Kotimainen hunaja loppui kaupoista.

Toiveena on, että tänä vuonna sama tilanne ei toistuisi. Mehilläismiehellä onkin vain yksi kesäunelma.

– Että öisin sataisi vettä ja päivisin paistaisi aurinko.