Kyläkoulu suljetaan ilman katkeruutta: "Meidän koulu ansaitsee hienon ja arvokkaan päätöksen"

Lappeenrannan Partalan kyläkoulussa kevät on historiallinen, sillä koulun lähes satavuotinen toiminta päättyy. Koulun ja kylän väki päättivät tehdä koulun lopettajaisista riemukkaan juhlan.

koulut
Partalan koulun oppilaita laulamassa
Elämän kaari -musiikkinäytelmässä kuullaan paljon taitavaa laulua.Pasi Tapanainen / Yle

LappeenrantaPienessä Partalan kyläkoulussa lasten laulu kuuluu jo pihalle saakka. Sisällä koulussa on meneillään laulunäytelmän harjoitukset. Jos jotain, niin koulun 34 oppilasta ovat oppineet käyttämään ääntään.

Toki he ovat oppineet paljon muutakin. Koulun kuudennen luokan oppilas Satu Hörkkö kiittää kauniilla sanoilla.

– Täällä on ollut hauskaa. On saanut paljon kavereita, ja täällä on hyvät opettajat. Ne on hyviä opettamaan kaikkia eri aineita.

Lappeenrannan Partalan kyläkoulussa kuluva kevät on historiallinen, sillä koulun lähes satavuotinen toiminta päättyy. Oppilaat siirtyvät syksyksi valmistuvaan upouuteen kouluun. Samaan Pontuksen kouluun yhdistetään kolme muutakin alakoulua. Edessä oleva muutos on ollut tiedossa jo vuosia.

Partalan koulun etuovi
Partalan koulussa on tänä keväänä 34 oppilasta.Pasi Tapanainen / Yle

Kahden opettajan pikkukoulu

Satu Hörkkö on käynyt samaa koulua ensimmäisestä luokasta asti. Koulun kahdella päätoimisella opettajalla työura Partalan koulussa on venynyt useiden vuosikymmenten pituiseksi. Eikä ole yhtään tavatonta, että sekä oppilaan vanhemmat että isovanhemmat ovat istuneet samoissa luokkahuoneissa. Perinteinen kyläkoulumeininki.

Siksi on oikeastaan yllättävää, että koulun loppuminen ei Partalan kylässä aiheuta perinteistä hautajaistunnelmaa. Lopettajaisjuhlaa valmistellaan riemukkaassa hengessä.

– Lähdettiin suunnittelemaan tätä juhlaa ilon kautta, sanoo Partalan kylätoimikunnan puheenjohtaja Kaisa Rautakannel.

– Päätettiin että meidän kylän koulu ansaitsee semmoisen hienon, juhlavan ja arvokkaan päätöksen. Koulu on palvellut kylän keskuksena todella isossa roolissa, ja siksi halutaan järjestää isot juhlat.

Rautakannel kertoo, että toiveena olisi saada mahdollisimman moni koulun entisistä oppilaista mukaan paikalle juhlalauantaina.

Vielä riittää lakkautettavaa

Peruskoulujen määrä koko maassa on vähentynyt vuodesta 2005 noin tuhannella. Viime keväänä peruskouluja oli 2339, ja monessa kunnassa lakkautettavaksi suunniteltavien koulujen lista on edelleen pitkä.

Yle selvitti tilannetta perusteellisesti muutama vuosi sitten. Suurimmillaan koulujen lakkauttamistahti oli vuonna 2006 sen jälkeen, kun valtion poisti pienille kouluille suunnatun lisän.

Lappeenrannan Partalan koulussa raikaavaa Elämän kaari -nimistä laulunäytelmää on harjoiteltu musiikin tunneilla pitkin kevättä. H-hetki koittaa pian, kun koululaiset esiintyvät osana Partalan koulun suurta juhlaa, koulun lakkauttamisen juhlaa.

– Uskon, että kylän vanhemmasta väestä tuntuu hienolta, kun oman koulun viimeiset oppilaat tekevät tällaisen hienon näytelmän osaksi kylän yhteistä juhlaa, kylätoimikunnan puheenjohtaja Kaisa Rautakannel pohtii.

Oppilaatkin ovat tehneet esitystä mielellään.

– Tämä on aika hauska ja tässä on aika paljon hauskoja lauluja. Kaikki pääsee vähän näyttelemään eri kohdissa, niin se on hyvä juttu, kuudesluokkalainen Satu Hörkkö kuvailee.

– Näytelmässä me ollaan alussa vauvoja ja lopussa sitten mummoja ja vaareja. Uskon, että juhliin tulijat nauttivat, sanoo viidesluokkalainen Alpo Poikonen.

Partalan koulu
Partalasta on matkaa Lappeenrannan keskustaan reilut 13 km.Pasi Tapanainen / Yle

Uuden edessä

Partalan kylätoimikunkunta ja koulun vanhempaintoimikunta ovat ehtineet kampanjoida oman koulun säilyttämisen puolesta moneen kertaa koulun historian aikana. Lopullista päätöstä tiedettiin odottaa.

– Nyt mennään sillä hengellä, että uusi koulu rakentuu ja meidän tehtävä on tukea lapsia sille polulle. Se on nyt kylätoimikunnan uus tehtävä, sanoo Kaisa Rautakannel.

Koululaisia on valmisteltu muutokseen ajatuksella. Viimeksi neljän yhdistyvän koulun viitosluokkalaiset kokoontuivat Partalassa toukokuun alussa.

– Niitten kanssa oli ihan kiva puhua ja uskon että eiköhän sieltä aika paljon uusia kavereita tule. Aluksi tuntui ihan tyhmältä ajatukselta, että pitäisi vaihtaa koulua mutta lopulta se nyt on tuntunut jo ihan kivalta idealta, sanoo Alpo Poikonen.