Vuoden 2017 taide-esine tuo mieleen Star Warsin Kuolemantähden

Teos nimeltä Maa on suuri, painava lasipallo, josta yksi osio on hiottu pois. Muotoilija sanoo, ettei ole koskaan nähnyt ainuttakaan Tähtien sota -elokuvaa.

muotoilu
Kuva pallosta
Vuoden taide-esine Maa on osin hiottu ja osin kirkas painava lasipallo.Suomen lasimuseo

RiihimäkiLasimuotoilija Helmi Remes (siirryt toiseen palveluun) (Remeksen kotisivut) yritti olla ovela.

Ottaessaan osaa Suomi 100 -lasiesineen muotoilukilpailuun Remes päätti tehdä kolme täysin erilaista taide-esinettä. Kilpailuraadin olisi näin ollen hyvin vaikeaa arvata, että tekijä oli yksi ja sama nainen.

Huumoria ja ennakkoluulottomampaa otetta jäätiin kaipaamaan.

Jorma Vennola

Remes vielä viimeisteli hämäyksensä niin, että sijoitti kilpailutöittensä oheen kolme kirjekuorta, jotka olivat kaikki erikokoisia ja eri paperista.

Suomen lasimuseon (siirryt toiseen palveluun) ja museon ystävien järjestämässä kilpailussa tekijöiden henkilöllisyyden paljastavat kirjekuoret oli määrä avata vasta, kun esineet oli arvioitu.

Helmi Remes onnistui. Kilpailuraadin puheenjohtaja Jorma Vennola myönsi, että he yllättyivät, kun kirjekuoret avattiin.

Remeksen nimi pompsahti esiin kolme kertaa parhaiden teosten kohdalla. Suomi 100 -lasiesineen muotoilukilpailuun (siirryt toiseen palveluun) (Riihimäen kaupunki) lähetettiin lähes 60 ehdotusta.

Remeksen yhdestä teoksesta tuli taide-esinesarjassa kunniamaininta, yksi pääsi kolmannelle sijalle ja yksi jaetulle toiselle sijalle.

Mutta sekin jalostui vielä voittoisaksi, sillä Maa-teos sai erikseen nimityksen Vuoden 2017 taide-esineeksi.

Helmi Remes katselee ylös
Helmi Remes nauttii tällä hetkellä vuoden apurahaa.Miki Wallenius / Yle

– Kilpailun taso oli hyvä, mutta palkintolautakunta ei kuitenkaan löytänyt kumpaankaan sarjaan varsinaista huippuehdotusta, joten ykköspalkinnot jätettiin jakamatta. Lautakunnan mielestä ehdotusten yleisilme oli hieman tosikkomaisen juhlallinen. Huumoria ja ennakkoluulottomampaa otetta jäätiin kaipaamaan, Vennola kirjoitti lopputulemana.

Death Star heräsi vahingossa henkiin

Vuoden 2017 lasinen taide-esine on nimeltään Maa. Se on iso, raskas ja kirkas lasipallo, josta yksi pala on lohkaistu. Sen sisällä on pieni pisara, joka näyttää kelluvan avaruudessa.

Star Wars -elokuvasarjan ystäville pallon muodosta voi tulla mieleen tuttu Death Star eli Kuolemantähti (siirryt toiseen palveluun) (Wikipedia). Pienen kuun kokoinen avaruusasema, joka on jättimäinen ase.

– Tähtien sota -vertaus on hauska, sillä en ole itse katsonut niitä elokuvia, enkä tiennyt tästä näköisyydestä mitään. Töissä kollega sitten kertoi, että tämähän muistuttaa ihan sitä, Helmi Remes naurahtaa.

Maa-esineen työstäminen ei ollut helppoa. Sen viimeistelyyn ja hiomiseen meni paljon työtunteja.

Tällä hetkellä Remes nauttii Suomen Kulttuurirahaston vuoden mittaista työskentelyapurahaa.

– Se on minulle iso asia. Nyt pystyn tekemään omia taide-esineitä ja järjestämään näyttelyitä.

Helmi Remes on yksi Riihimäellä sijaisevan lasihytti Lasismin (siirryt toiseen palveluun) seitsemästä perustajajäsenestä.

Lasin käsityöläisyys hiipuu

Lasin käsityöläisten ahdasta tilannetta kuvaa sekin, että lahjakas muotoilija joutuu Suomessa työskentelemään myös osan viikosta keittiökalustemyyjänä.

Koko eurooppalainen lasiala on rajussa turbulenssissa – niin myös suomalainen lasiala siinä sivussa.

Vaikka ala on hiipuva, niin samaan aikaan löytyy vielä sitkeitä yrittäjiä.

Helmi Remes

– Muotoilu on meillä hyvässä jamassa, mutta lasin tekijöitä ei enää ole paljon ja koulutuksiakin loppuu koko ajan, Helmi Remes murehtii.

– Vaikka ala on hiipuva, niin samaan aikaan löytyy vielä sitkeitä yrittäjiä.

Se tarkoittaa, että tekijärinki on pienentynyt, mutta samalla myös tiivistynyt. Laatu on kuitenkin pysynyt korkealla.

– Lasismikin tekee Riihimäellä enää pitkälti prototyyppejä, sisustuselementtejä ja taidelasia. Hyvin vähän tehdään enää puhtaasti käyttölasia, Helmi Remes tietää.

Vuoden 2017 taide-esine Maa on nähtävillä Suomen lasimuseossa. se on myös tilausmyynnissä museon kaupassa.