Lintubongareille on tulossa superviikonloppu

Tuleva viikonloppu on lintuharrastajille todellista kulta-aikaa. Lämmin lounainen ilmavirtaus on saanut muuttolinnut liikkeelle suurin joukoin.

muuttolinnut
Lintutorneissa voi viikonloppuna olla tungosta. Muuttolintuja on nyt liikkeellä suurinia parvina lämmenneen sään ansiosta.
Lintutorneissa voi viikonloppuna olla tungosta. Muuttolintuja on nyt liikkeellä suurina parvina lämmenneen sään ansiosta.

Pitkään kylmänä pysynyt kevät on hidastanut myös lintujen muuttoa. Linnut ovat odotelleet säiden lämpiämistä. Nyt kun yötkin alkavat olla selkeästi plussan puolella, voidaan lähipäivinä odottaa oikeaa muuttolintujen rysäystä koko Suomessa. Ja aivan erityisesti pohjoisessa.

– Muuttoa on kyllä ollut koko ajan, mutta nyt se oikeastaan alkaa sellainen kova ryntäys. Muutto on vähän seisonut koska on ollut niin kylmää ja linnut on odotelleet koska pääsee tulemaan, ja nyt kun tulee lämpimät yöt, lintujen lajimäärä lisääntyy kovasti, sanoo Lapin lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Ismo Kreivi.

Etelä-Suomessa on alkuviikolla päässyt kunnolla vauhtiin hyönteissyöjälintujen muutto. Hanhia on nähty jopa kymmenien tuhansien lintujen parvina eri puolilla Suomea, ja muitakin vesilintuja on liikkeellä runsaasti.

Tiira –lintutietokannan mukaan esimerkiksi Tohmajärvellä on tänään nähty noin 50 000:n valkoposkihanhen parvi ja eilen sekä Vaasassa että Lumijoella on bongattu reilusti yli tuhannen yksilön isokoskeloparvet. Avoimilla kosteikoilla on tehty havaintoja muun muassa isoista määristä suokukkoja ja vikloja.

Lapissa on vielä hanki ja jää – ja muuttolintujen rynnistys

Pohjoisessa Suomessa on kevään eteneminen vielä niin myöhässä, että muuttajia on vastassa monin paikoin metrinen hanki ja järvissä tanakat jäät. Lintutarkkailijoille tilanne on mitä mainioin, sillä linnut kerääntyvät sulapaikkoihin sekä maalla että vesistöissä.

Pohjoisen lintubongareilla voi olla edessään jopa superviikonloppu.

– Kyllä tästä tulee tähän asti paras viikonloppu, kun nyt kelit lämpeni ja lintuja on vielä paljon tulematta. Nyt on varmasti sellainen rynnistysviikonloppu, Lapin lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Ismo Kreivi sanoo.