Lapin suurilla vesistöillä tulvahuiput vasta kesäkuun toisella viikolla – ensi viikolla kylmää

Simojoella on odotettavissa keskimääräinen tai sitä pienempi tulva ensi viikolle. Ounas- ja Tornionjoella tulvasta odotetaan keskimääräistä suurempaa runsaan lumen sekä myöhäisen kevään vuoksi.

tulvat
Tornionjoesta lähtee jäät.
Esimerkiksi Tornionjoella odotetaan keskimääräistä suurempaa tulvaa.Jari Peltoperä / Yle

Viime päivien lämmin sää on käynnistänyt lumen sulamisen Etelä-Lapin alueella. Pohjois-Lapissakin on pieniä merkkejä sulamisesta nähtävillä jokien virtaamatiedoissa.

Virtaamat ovat kasvaneet Kuiva- ja Simojoella sekä Iijoen sivuhaaroilla ja jokien vedenpintojen nousu voi olla hyvin nopeaa viikonlopun aikana. Näiden jokien keskimääräisen kokoiset tulvahuiput ajoittuvat viikon vaihteeseen.

Viilenevä sää rauhoittaa Lapin tulvatilannetta. Lapin ELY-keskuksen tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) arvioidaan, että tämänhetkisessä ennusteessa vuorokauden keskilämpötila laskee koko Lapissa ensi viikolla pariin asteeseen ja se hidastaa käynnistynyttä sulamista reippaasti.

Jäät murenevat liikkeelle lähdettyään

Jääpatoriski on pienentynyt merkittävästi, sillä jäät näyttäisivät olevan erittäin heikot ja murenevan liikkeelle lähdettyään.

Koko Lapissa tulvatilanne on kaikilla vesistönosilla rauhallinen ja pysynee rauhallisena, mikäli lämpötilaennusteet pitävät. Ounas- ja Tornionjoella tulvasta odotetaan keskimääräistä suurempaa runsaan lumen sekä myöhäisen kevään vuoksi.

Simojoen valuma-alueen lumet sulavat ensiviikon aikana ja aiheuttavat keskimääräisen tai sitä pienemmän tulvan. Muilla Lapin suurilla vesistöillä tulvan suuruus riippuu lähipäivien lämpötilakehityksestä ja on todennäköistä että tulvahuiput ovat vasta kesäkuun toisella viikolla.

Seuraava tiedote (siirryt toiseen palveluun) tulvatilanteesta annetaan 24.5.2017.