1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. linja-autoliikenne

Linja-autoalan muutokset koettelevat myös Meri-Lapin joukkoliikennettä

Reilun vuoden kuluttua voimaan tuleva Liikennekaari-uudistus ja vuonna 2009 uudistetun joukkoliikennelain siirtymäajan päättyminen pitävät linja-autoalaa turbulenssissa.

Kuva: Kirsi Partanen / Yle

Linja-autoliikenne on muutoksen kourissa koko maassa. Linja-autoliikenteen toimintaedellytyksistä säädetään joukkoliikennelaissa vuonna 2009 ja sen kymmenen vuoden siirtymäaika päättyy kahden vuoden kuluttua.

– Tällaiselle markkinaehtoiselle liikenteelle - puhutaan reittiliikenneluvalla ajettavasta liikenteestä - ei enää makseta minkäänlaista yhteiskunnan tukea eli ne toimivat ihan puhtaasti omana bisneksenään, kertoo Meri-Lapin seutulogistikko Kirsi Ylipiessa.

Valtion rahalla ostetaan huonosti kannattavaa maaseutuliikennettä, mutta se raha on pienentynyt vuosi vuodelta. Paineet kuntien omaan rahoitukseen kasvavat. Myös seutulipun rahoitus on muuttunut. Aikaisemmin seutulippuun tuli yhteiskunnan rahaa, mutta nyt taakka on kaatunut kokonaan liikennöitsijöiden niskaan.

– Eli käytännössä liikennöitsijä saa seutulipulla tehdystä matkustuksesta enää puolet siitä mitä aikaisemmin.

Reittien ennustettavuus kärsii

Ensi vuonna linja-autoliikenteeseen on tulossa lisää muutoksia ja markkinaehtoisuutta. Reilun vuoden kuluttua astuu voimaan niin sanottu liikennekaari. Kirsi Ylipiessan mielestä se vähentää ennustettavuutta. 

– Kun ne reittiliikenneluvat loppuvat tai niitä ei enää tarvita niin silloin liikennöitsijä karrikoidusti sanottuna voi aamulla ilmoittaa, että tätä vuoroa ei ajetakaan tästä päivästä lähtien. Sellaista pitkäjännitteisyyttä ei edellytetä enää.  

Ylipiessa uskoo, että liikennekaaren muutokset uudistusten onnistuminen riippuu siitä, kuinka hyvin Meri-Lapissa pystytään tekemään yhteistyötä osapuolien kesken. Ylipiessa pitää mahdollisuuksia hyvinä.

– Minä aina kiitän näitä meidän alueen liikennöitsijöitä. He ovat todella laajakatseisia. Ei vain mietitä, mistä kaikkein parhaimmat katteet saa, vaan pyritään tarjoamaan kokonaisvaltaista liikennepalvelua.