Useat televisiokanavat pimenivät Lapissa – katsojat raivostuivat

Antenniverkon tarjonta supistui monella lappilaisella kuuteen televisiokanavaan.

televisiokanavat
Televisiokanavien viritystä.
Antennitelevision kanavapaikat piti hakea uudelleen keskiviikkona.Kimmo Gustafsson / Yle

Inarilainen Nina Väisänen koki kummia kotisohvallaan tiistain ja keskiviikon välisenä yönä.

Väisänen oli katsomassa televisiota, kun kanavat yhtäkkiä pimenivät. Antennitelevisioverkossa oli alkanut uusi toimilupakausi ja television kanavapaikat piti hakea uudelleen.

Kun kanavahaku oli tehty, edessä oli toinen kummastus. Televisiokanavat Liv ja National Geographic olivat kadonneet kanavalistalta. Listassa oli enää kuusi televisiokanavaa: Yle TV1, Yle TV2, MTV3, Nelonen, Yle Teema & Fem ja Estradi, joka lähettää televisio-ohjelmia satunnaisesti.

Tästä huomiosta alkoi seuraavana päivänä pari tuntia kestänyt soittelurumba, jossa Väisästä palloteltiin laitteen maahantuojalta Digitalle, Digitalta Viestintävirastolle ja sieltä vielä takaisin Digitalle.

Väisänen halusi selvittää, kenelle kanavien katoamisesta kannattaa valittaa.

– Katson, että televisio on palvelu. Tuntuu, että meidän palveluja supistetaan vaan, koska me asumme täällä pohjoisessa.

Kanavien määrä väheni jo tammikuussa

Ennen tämän viikon toimilupauudistusta koko Lapin kattavia kanavanippuja oli antenniverkossa kaksi, A ja B.

A-nippuun kuuluivat Ylen kanavat, Ava, Alfatv, National Geographic, Estradi ja Deittiviihde.

B-nippuun kuuluivat Liv, Mtv3, Sub, Nelonen, TLC ja maksukanavista C More Max sekä C More Juniori. Kanavat ovat näkyneet koko Suomessa TLC:tä lukuun ottamatta.

Ava ja Sub poistuivat tammikuussa Posion, Inarin, Kiihtelysvaaran, Enontekiön Kuttasen, Utsjoen, Kilpisjärven, Karigasniemen ja Vuotson tv-asemilta. Kanavat katosivat samalla myös Rukan ja Ähtärin tv-asemilta.

Nyt kanavien määrä on vähentynyt Lapissa entisestään. Koko Lapissa näkyy enää kanavanippu A, johon kuuluvat Ylen kanavien lisäksi MTV3, Nelonen, Ava ja Estradi.

Kanavanipuissa voi olla paikallista vaihtelua. Esimerkiksi Ava ei näy kaikkialla Lapissa ja kanavanippu E näkyy osissa Lappia.

Raha ratkaisee

Digita on saanut sosiaalisessa mediassa runsaasti palautetta kanavamuutoksista, vaikka palaute kuuluisi televisioyhtiöille.

– Tv-yhtiöt päättävät ohjelmistojensa peittoalueesta eli palaute kannattaa ohjata suoraan toivottua ohjelmistoa tarjoavalle yhtiölle. Tv-yhtiöt ovat myös paras taho kertomaan tarkemmin päätöstensä taustoista, Viestintäviraston taajuushallinnon kiinteiden radioverkkojen päällikkö Suvi Juurakko-Lehikoinen kertoo sähköpostitse.

Muutosten taustalla on antennitelevisioverkon uusi toimilupakausi, jonka yhteydessä kaupalliset televisioyhtiöt ovat neuvotelleet jakelualueistaan jakelusta vastaavan verkkoyhtiön kanssa.

UHF-alueella jakelusta vastaa Digita ja VHF-alueella DNA.

Osa kanavista vaihtoi kanavanippua. Muutoksia tuli myös kanavien peittoalueisiin, jolloin kanavatarjonta väheni nykyisestä joillain katsojilla.

Katsotaan sitten viittä kanavaa, kun muutakaan ei näy.

Nina Väisänen

Monen lappilaisen antennitelevisiosta kadonnut Liv kuuluu Nelonen Median kanavatarjontaan. Nelonen Median teknologiajohtaja Matti Lampinen kertoo sähköpostitse, että Livin peittoalue putosi liki sadasta 95 prosenttiin, kun kanava siirtyi kanavanipusta B kanavanippuun E.

Lampisen mukaan Nelonen Median on kaupallisena yhtiönä optimoitava kustannuksia. Antenniverkon jakelu on suuri menoerä.

Raha ratkaisee Foxillakin. Maaliskuussa antenniverkkoon ilmestynyt National Geographic muutti uuden toimilupakauden myötä A-kanavanipusta kanavanippuun C. Samalla kanavan peittoalue pieneni liki sadasta 90 prosenttiin.

– Valitettavasti liiketaloudelliset seikat rajaavat tätä. Toivotaan, että kanavan hyvä fiilis jatkuu, ja voisimme laajentaa näkyvyyttä, Foxin maajohtaja Pia Kuhakoski sanoo.

Verkkoyhteydet tökkivät

Nina Väisäsen soittokierros päättyi Liikenne- ja viestintäministeriöön. Ministeriön neuvotteleva virkamies lupasi ottaa Väisäseen yhteyttä, kunhan on ensin selvitellyt asiaa.

– Tämä on nyt vähän tämmöstä odottelua. Katsotaan sitten viittä kanavaa, kun muutakaan ei näy, Väisänen sanoo.

Väisänen tietää, että osa kadonneesta kanavatarjonnasta on tarjolla tv-yhtiöiden verkkopalveluiden kautta. Hän kuitenkin muistuttaa, että kaikilla ei ole verkkoyhteyttä.

– Ja vaikka olisi, niin se ei välttämättä toimi tarpeeksi hyvin, että voisi katsoa televisiota.