1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jeff Koons

Lapsensa menettänyt Jeff Koons pystytti puhallettavan jättiballerinan Manhattanille: "Se on optimismin symboli"

Koons joutui luopumaan pojastaan huoltajuuskiistassa 1990-luvulla. Nyt maailmankuulu taiteilija ajaa kadonneiden, menetettyjen ja hyväksikäytettyjen lasten asiaa.

Jeff Koons
Jeff Koons: Seated Ballerina New Yorkissa 2017
Jeff Koons: Seated Ballerina New Yorkissa 2017

Rockefeller-keskuksessa keskellä Manhattania kohoaa lähes 14-metrinen puhallettava ballerina. Huomiota herättävä taideteos on maailmankuulun taiteilijan Jeff Koonsin käsialaa.

– Toivon todella, että teos antaa toivoa paremmasta huomisesta kaiken ikäisille ihmisille. Luulen, että erityisesti lapset aistivat tätä katsoessaan, mitä mahdollisuuksia heillä on elämässä.

Koons pystytti Seated Ballerina -nimisen teoksen puolustaakseen erityisesti kadonneita, menetettyjä ja hyväksikäytettyjä lapsia.

– Emme halua unohtaa varsinkaan heitä ja heidän toiveitaan elämänsä suhteen, Koons sanoo.

Optimismin symboli: keuhkot täyteen happea

Taiteilijalla on henkilökohtainen kokemus lapsen menettämisestä. Koons meni vuonna 1991 naimisiin italialaisen pornotähden Ilona "La Cicciollina" Stallerin kanssa. Parin erottua vuonna 1994 Staller vei kaksivuotiaan Ludwig-pojan Italiaan, vaikka newyorkilainen tuomioistuin oli myöntänyt huoltajuuden Koonsille.

Ero sinetöitiin neljä vuotta myöhemmin italialaisessa oikeudessa. Koons menetti pojan huoltajuuden ja hänet määrättiin maksamaan elatusapua. Tapaus johdatti Koonsin kadonneiden ja hyväksikäytettyjen lasten asialle.

– Menetin uskoni ihmiskuntaan. Liityin kansainväliseen järjestöön International Center for Missing and Exploited Children. Haluan auttaa perheitä ja lapsia, jotta vastaavilta tapahtumilta vältyttäisiin.

Koons toivoo, että hänen taiteensa antaisi ihmisten elämään nostetta.

– Kokonsa puolesta Seated Ballerinan vaikutus olisi valtava. Ihmisinä olemme samanlaisia: kasvamme, kun vedämme syvään henkeä ja olemme rinta rottingilla. Se on optimismin symboli.

Balloon Dogista yli 50 miljoonaa euroa

Koons on yksi maailman menestyneimmistä taiteilijoista. Hänen teoksensa Balloon Dog (oranssi) huutokaupattiin 52,3 miljoonalla eurolla vuonna 2013. Se on korkein summa, jolla elävän taiteilijan teos on myyty huutokaupassa.

Jeff Koonsin Seated Ballerina on näytillä Rockefeller Centerissä New Yorkissa kesäkuun toiseen päivään saakka.

Kansainvälistä kadonneiden lasten päivää vietetään 25. toukokuuta. Yhdysvalloissa vietetään parhaillaan kadonneiden lasten kuukautta. EU:n alueella kiireettömille puheluille kadonneista lapsista on varattu numero 116 000. Akuutissa tilanteessa Suomessa oikea numero on 112.

Lue seuraavaksi