Pori korjaa: Laittomasti maassa olevien majoitus maksaa vain 26 600 euroa kuussa

Porin perusturva toimitti alun perin julkisuuteen virheelliset laskelmat kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden majoituksen hinnasta.

hätämajoitus
Paperiton turvapaikanhakija istuu sängyllä.
SPR majoittaa Porissa laittomasti maassa oleskelevia henkilöitä pelastusarmeijan tiloihin.Carolus Manninen / Yle

Porin kaupunki korjaa julkisuuteen torstaina tulleita tietoja laittomasti maassa olevien majoittumisesta aiheutuvista kustannuksista. Perusturva oli alun perin toimittanut kaupunginhallitukselle virheelliset tiedot hätämajoituksen hinnasta.

Hätämajoituksen hinnaksi tulee arvion mukaan kuukaudessa 26 623 euroa. Torstaina julkistetun arvion mukaan kustannukset olisivat olleet hieman yli 35 000 euroa kuukaudessa.

Hallitus on linjannut, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneilla laittomasti maassa oleskelevilla henkilöillä on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Valtio korvaa kunnille koituvat kustannukset täysimääräisesti.

Hätämajoitusta tarvitsee uuden arvion mukaan kuukaudessa 5–20 henkilöä. Arvion mukaan yksittäisen henkilön majoittumisaika on pääsääntöisesti 1–7 yötä kerrallaan.

Majoitus Veturitalleilla

Porin alueella elävät, laittomasti maassa oleskelevat, kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet henkilöt majoitetaan jatkossa Punaisen Ristin järjestämään majoitukseen Veturitallien alueelle Pelastusarmeijan asuntolaan.

Henkilökuntaa tiloihin palkataan kolme ihmistä: yksi toiminnasta vastaava henkilö ja kaksi ohjaajaa. Paikalla käy siistijä kerran viikossa muun muassa puhdistamassa suihku- ja wc-tilat.

Tähän saakka Punainen Risti on majoittanut paperittomia yhdessä Teljän seurakunnan kanssa Väinölän kirkossa.

"Edistää yleistä turvallisuutta"

Ensi maanantaina kaupunginhallituksessa käsiteltävä sopimus on voimassa marraskuun loppuun.

Majoituksen tarkoituksena on taata paperittomille, laittomasti Suomessa oleville henkilöille välttämättömät perustarpeet. Tavoitteena on myös estää heidän joutumisensa ihmiskaupan uhreiksi tai muuten hyväksikäytetyiksi tai rikosten polulle.

Punainen Risti arvioi, että majoitustoiminta edistää yleistä turvallisuutta ja tukee myös paperittomia tekemään tulevaisuuttaan koskevia päätöksiä.