Harva vanki karkaa enää muurin yli – tekosairastuminen ja vankiloma sujuvampi tie livohkaan

Maamme suljetuista vankiloista karattiin viime vuonna vain 10 kertaa.

Vankilapako
Kuuvituskuva
Yle Uutisgrafiikka

Näyttävä pako vankilan muurin yli lakanaköyden avulla kuuluu pitkälti menneisyyteen ja elokuviin. Nykyvangit hurauttavat muurien ulkopuolelle mukavasti auton penkillä istuen, tosin vartijoiden silmien alla.

– Yleisin tapa paeta on ns. saattokeikalla, kun vankeja käytetään esimerkiksi käräjäoikeudessa tai hoidettavana poliklinikalla jostain syystä, kertoo apulaisjohtaja Petri Kiuru Turun vankilasta.

Kiurun mukaan jotkut jopa sairastuttavat itsensä tahallaan päästäkseen vankilan ulkopuolelle hoitoon.

– Yksikin vanki viilteli itseään, ja sitten hoitokeikalla hänen juoksukuntonsa osoittautuikin yllättävän hyväksi.

Se ei kuitenkaan riittänyt. Vartijat juoksivat hänet kiinni. Saattokeikat kuuluvat yleensä virkaiältään nuorempien vartijoiden rooteliin. Juoksukuntoa piisaa luonnostaan.

– Viimeisen kymmenen vuoden aikana joka ikinen on juostu kiinni, Kiuru kertoo.

Mutta ei lakanaköysikään täysin eläkkeellä ole. Virolainen Jaak Tarvis onnistui viime elokuussa keplottelemaan kalterittoman turvalasi-ikkunan kautta ulos sellistään, laskeutui lakanaköyttä pitkin pihalle, ja siitä muurin laen "nato-lankojen" ja lopulta verkkoaidan yli Turun vankilan ulkopuolelle.

– Hän ylitti esteet hyvin sujuvasti. Se oli hyvin elokuvamainen, nopea ja älykäs pako, Kiuru kertoo.

Mutta siihen taito ja tuuri loppuikin. Jarvis jäi kiinni kolmen tunnin päästä läheisestä autotallista, kylmissään ja verissään "nato-lankojen" repimänä.

– Jarvisin pako opetti meille paljon, Kiuru kertoo.

Helsingin vankilan apulaisjohtaja Tero Uuranmäki kertoo, että "Sörkästä" on viimeiksi paettu muurin yli 1996.

– Vanki pääsi tikasviritelmän avulla yli muurin, ja avustaja odotti auton kanssa ulkopuolella. Pakomatkalla avustaja ampui konepistoolilla takaa-ajajien tuulilasiin, Uuranmäki muistelee.

Sekin pako päättyi nopeasti. Paluu sellliin alkoi Helsingin Kalasatamasta.

Infografiikka
Yle Uutisgrafiikka

Vankilomalta omille teilleen

Yleisin ja helpoin tapa päästä sellielämästä hetkeksi eroon on jättää palaamatta vankilomalta. Niitä oli suljetuissa vankiloissa viime vuonna 73 kappaletta, kun varsinaisia karkaamisia oli 10. Avovankiloissa oli luvatta poistumisia viime vuonna 55 kappaletta, vankilomalta ei palattu säädetyssä ajassa 191 kertaa.

Luvattomat häipymiset ovat avovankiloissa selvästi yleisempiä kuin suljetuissa laitoksissa, vaikka vangeista istuu avovankiloissa selvä vähemmistö kaikista. Suurin syy on yksinkertaisesti se, että avovankilasta vanki pääsee pakoon, jos haluaa. Muureja ei ole.

Apulaisjohtaja Aki Saarinen Käyrän avovankilasta Aurasta kertoo, että häipymisissä on tavallista se, että vanki livahtaa omille teilleen melkein heti, kun hänet on siirretty suljetusta vankilasta avolaitokseen.

– Jo samana iltana tai seuraavana, Saarinen sanoo.

Toinen tavallinen ajankohta livohkalle on ennen laboratoriotulosten saapumista.

– Kun vanki tietää käyttäneensä jotain kiellettyä, esimerkiksi lääkeainetta, hän lähtee, koska tietää käryn tarkoittavan siirtoa suljettuun vankilaan.

Infografiikka
Yle Uutisgrafiikka

Vapaaehtoisesti ei juuri palata

Vankilomiltakin jätetään avolaitoksiin palaamatta selvästi yleisemmin kuin suljettuihin vankiloihin. Saarisen mukaan se johtuu siitä, että avovankiloissa poistumislupia lomille myönnetään moninkertainen määrä verrattuna suljettuihin vankiloihin. Siksi "retkahduksiakin" tapahtuu enemmän.

– Todennäköisesti on ratkettu ryyppäämään tai käyttämään aineita, Saarinen arvioi syyksi "omalle lomalle".

Avovanki voi saada lomaa maksimissaan kolme päivää kahden kuukauden välein.

Lipsahdukset eivät kuitenkaan johda vapaaehtoiseen palaamiseen tuomiopaikkaan. Saarisen mukaan heistä tehdään etsintäkuulutus, ja suurin osa palaa aikanaan poliisin kyydissä suorittamaan tuomiotaan. Yleensä kiinni jäädään kuukauden sisällä "oman loman" aloituksesta. Parhaillaan Käyrästä on yksi vanki omilla teillään vankiloman jäljiltä. Oma loma on kestänyt pari viikkoa.

Pääosin vankilomailu sujuu ongelmitta. Saarisen mukaan 95 prosenttia avovankien vankilomista hoituu sovitusti. Petri Kiurun mukaan Turun vankilaan palataan lupaehtojen mukaisesti, ajallaan ja selvinpäin, 90 prosenttisesti.