Ecuador vaatii Assangelle ulospääsyn Britanniasta

Ruotsin raiskaustutkinta on lopetettu, mutta Britannian poliisi on ilmoittanut edelleen pidättävänsä Wikileaksin perustajiin kuuluvan Julian Assangen, jos tämä poistuu Ecuadorin suurlähetystöstä.

Julian Assange
Guillaume Long
Ecuadorin ulkoministeri Guillaume Long.TASS / Barcroft Images / AOP

Ecuador vaatii, että Britannia järjestää vuotosivusto Wikileaksin perustajalle Julian Assangelle turvallisen pääsyn pois maasta. Ecuadorin ulkoministerin Guillaume Longin mukaan Britannian on taattava Assangelle vapaa pääsy pois Britanniasta, koska Ruotsi on lopettanut raiskausepäilyn tutkinnan.

Assange on pakoillut pidätystään Ecuadorin Lontoon-suurlähetystössä vuodesta 2012 alkaen.

Ruotsi on lopettanut raiskaustutkinnan, jossa Assange oli epäiltynä. Britannian poliisi on kuitenkin ilmoittanut pidättävänsä Assangen heti, jos tämä poistuu Ecuadorin suurlähetystöstä.

Pidätys johtuu siitä, että Assange rikkoi oikeudenkäyntinsä takuuehtoja vuonna 2012. Ehtojen rikkomisesta voidaan tuomita vuodeksi vankilaan.

Assange haki turvapaikkaa Ecuadorin suurlähetystöstä, koska hän pelkäsi, että Ruotsi voisi luovuttaa hänet Yhdysvaltoihin. Yhdysvallat on kiinnostunut saamaan Assangen maahan, jossa miestä voitaisiin syyttää Wikileaksin tietovuodoista.

On mahdollista, että Yhdysvallat on pyytänyt Britanniaa pidättämään ja luovuttamaan Assangen Yhdysvaltoihin. Varmuutta asiasta ei ole, koska Britannian sisäministeriö ei puhu kansainvälisistä luovutuspyynnöistä ennen kuin henkilö on pidätetty.