Talouden imu alkaa jo purra asuntojen myyntiaikoihin

Paikkakunnilla, joissa talouden näkymät ovat hyvät, asuntomarkkinat jo toimivat, sanoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto.

talous
Tyhjä asunto.
Juha-Pekka Inkinen / Yle

Käytettyjen asuntojen myyntiajat ovat olleet nousussa vuodesta 2010 asti. Talouden toipuminen vuoden 2015 alun jälkeen on alkanut näkyä myös asuntojen myyntiajoissa.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Jukka Malila sanoo, että alueelliset erot ovat kuitenkin yhä suuria.

– Paikkakunnilla, joissa talouden näkymät ja työllisyys ovat hyvät, asuntomarkkinat jo toimivat ja asuntojen myyntiajat ovat lyhyet.

"Länsi-Suomessa näkyy yritysmaailman piristyminen"

Talouskasvun vauhdittuminen näyttäisi pudottaneen myös perheasuntojen myyntiaikoja. Esimerkiksi laivatilauksia saaneessa Turussa kolmion tai neljän huoneen asunnon myyntiaika on pudonnut alkuvuonna reiluun kahteen kuukauteen. Aiemmin vastaavia kohteita kaupiteltiin huomattavastikin pidempään.

– Länsi-Suomessa näkyy yritysmaailman vahvan piristymisen vaikutus.

– Omakotitalojen ja suurempien perheasuntojen myyntiajat ovat lyhentyneet vuoden 2014 jälkeen, Malila sanoo.

Tiedot käyvät ilmi Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton tilastoista vuosilta 2010–2017.

"Pienempien asuntojen myyntiajat pysyneet lyhyinä"

Sen sijaan esimerkiksi Helsingissä omakotitalojen myyntiajat ovat pidentyneet, kun perheet näyttäisivät suuntaavan edullisempien hintojen perässä Vantaalle tai Espooseen.

Helsingissä vahvin kysyntä kohdistuu pieniin asuntoihin ja kerrostaloasuntoihin. Näissä asuntotyypeissä myyntiajat ovat keskimäärin neljäkymmentä vuorokautta.

Pienempien asuntojen myyntiajat ovat pysyneet kasvukeskuksissa vuodesta toiseen tasaisen lyhyinä.