1. yle.fi
  2. Uutiset

BBC: Italia määrää 12 rokotusta pakolliseksi lapsille

Rokottamattomien kouluun menevien lasten vanhempia uhkaa sakkorangaistus.

Italia
Ihmistä rokotetaan.
Jean-Christophe Bott / EPA

Italian hallitus on päättänyt, että lapset on rokotettava kahtatoista yleistä sairautta vastaan ennen kuin he voivat ilmoittautua valtion kouluihin, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Vanhempia sakotetaan, jos lapsia ei ole rokotettu kuuden vuoden ikäisinä, mikä on lasten koulun aloitusikä Italiassa.

Italia on kirjannut alkuvuoden aikana jo lähes kolme kertaa niin paljon tuhkarokkotapauksia kuin koko viime vuonna. Tuhkarokko on erittäin tarttuva ja voi johtaa kuolemaan.

Italiassa tuhkarokkoon rokotettujen kahden vuoden ikäisten määrä on laskenut yli 90 prosentista alle 80 prosenttiin. Prosenttiosuus on hyvin alhainen, kun Maailman terveysjärjestön suositus on 95 prosenttia tai enemmän.

Italian pääministeri Paolo Gentiloni on syyttänyt rokotusten vähenemisestä osittain "tieteenvastaisia teorioita". Viime vuosina on ollut rokotusten vastaisia kampanjoita, joissa on varoitettu mahdollisista rokoteriskeistä. Eri puolilla maailmaa on esitetty huoli rokottamatta jättämisen puolesta.

Korjattu kello 15.44. Pääministeri Gentiloni syytti siis rokotusten vähenemisestä "tieteenvastaisia teorioita", ei suinkaan "tieteellisiä teorioita".

Lue seuraavaksi