1. yle.fi
  2. Uutiset

Herätys: Oranssit sakset täyttävät pyöreitä, Suomi pelaa lätkää ja Trump kiertää maailmaa

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Suomen jääkiekon maajoukkue valmistautui otteluun Yhdysvaltoja vastaan torstaina 18. toukokuuta.
Suomen jääkiekon maajoukkue valmistautui otteluun Yhdysvaltoja vastaan torstaina 18. toukokuuta.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Alakouluikäisten lasten vakavat syömishäiriöt harvinaisia

Laihtumista, lihomista, painon tarkkailua, ylipainon ja alipainon rajoilla keikkumista. Vakavat syömishäiriöt ovat alakouluikäisten lasten keskuudessa harvinaisia, mutta mahdollisia. Syytä huoleen on vasta, jos ruoasta kieltäytyminen, syömättömyys tai nirsoilu ovat toistuvia ja lapsen kasvuun vaikuttavia ongelmia.

Lapset koulun pihalla
Henrietta Lehtinen

Fiskarsin oranssit sakset täyttävät 50 vuotta

Fiskarsin oranssit muovikahvaiset sakset ovat maailman myydyimmät sakset. Niistä tuli vuoden 1967 tuhannen kappaleen koe-erän jälkeen välitön hitti, mutta oli jännittävän äänestyksen varassa ettei väriksi valittu oranssin sijaan mustaa. Oranssit sakset ovat suositut muun muassa Yhdysvalloissa ja ovat yksi kaikkein kopioiduimmista suomalaistuotteista.

Fiskarsin saksia.
Markku Ulander / Lehtikuva

Suomi vääntää finaalipaikasta

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue kohtaa tänään MM-kilpailujen välieräottelussa Ruotsin. Panoksena on pääsy huomiseen loppuotteluun.

Ottelu alkaa kello 20.15. Aiemmin pelattavassa välieräottelussa kohtaavat Kanada ja Venäjä.

Välieräpelien voittajat menevät loppuotteluun, ja häviäjät kohtaavat huomenna pronssiottelussa.

Trump ulkomaankiertueella skandaalien saattelemana

Donald Trump vaimonsa Melanien kanssa astumassa Air Force One -koneeseen 19. toukokuuta.
Donald Trump vaimonsa Melanien kanssa astumassa Air Force One -koneeseen 19. toukokuuta.Mandel Ngan / AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on aloittanut ulkomaankiertueensa Saudi-Arabiasta. Trump aikoo pitää maassa linjapuheen islamista.

Yhdeksänpäiväisen matkan muita pysähdyksiä ovat Israel, Belgia, Italia ja Vatikaani.

Kotimaassa Trumpin ympärillä vellovat skandaalit jatkuvat. Sanomalehti Washington Postin tietojen mukaan liittovaltion poliisi FBI tutkii yhtä Valkoisen talon korkea-arvoista neuvonantajaa Venäjä-kytköksistä.

New York Times -lehti taas kertoo, että Trump nimitteli erottamaansa FBI:n johtajaa James Comeya sekopääksi tapaamisessaan Venäjän ulkoministerin ja suurlähettilään kanssa. Comey puolestaan on suostunut kertomaan julkisesti tiedoistaan senaatin tiedustelukomitealle.

Etelän helle ohi

Etelä-Suomessa ei tänään päästä eilisiin hellelukemiin. Päivästä tulee poutainen ja pilvisyydeltään vaihteleva. Lämpötila on etelässä päivällä kahdenkymmenen asteen tienoilla, Keski-Suomessa hieman vähemmän. Lapissa jäädään alle kymmenen asteen.

Tarkat säätiedot löytää osoitteesta yle.fi/saa.

Sääkartta.
Yle
Lue seuraavaksi