Hyppää sisältöön

Tutkinta etenee ja vuodot jatkuvat – Mitä Trumpin skandaaliviikon aikana oikein tapahtui?

Ulkomaankiertueelle lähtenyt presidentti Donald Trump jätti taakseen paljon kysymyksiä keskusteluistaan Venäjän edustajien ja FBI.n entisen johtajan kanssa.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump Valkoisen talon pihalla 19. toukokuuta. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on aloittanut ulkomaankiertueensa Saudi-Arabiasta. Presidentin matkaa varjostaa rankka skandaaliviikko. Paljastukset ja vuodot tuskin hellittävät yhdeksänpäiväisen kiertomatkan aikana.

Yle koosti Trumpin Venäjä-vyyhdin tärkeimmät käänteet tältä viikolta.

Maanantai: Lörpöttelikö Trump salaisia tietoja venäläisille?

Sanomalehti Washington Post aloitti skandaaliviikon kertomalla Donald Trumpin sekä Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin ja suurlähettilään Sergei Kisljakin keskusteluista Valkoisessa talossa edellisellä viikolla.

Lehden saamien tietojen mukaan Trump olisi kertonut heille liittolaiselta saatua huippusalaista tiedustelutietoa terroristijärjestö Isisin suunnitelmista.

Tietojen kertominen ei sinänsä ole laitonta, koska presidentillä on oikeus paljastaa salaista tietoa harkintansa mukaan. Arvostelijoiden mukaan lavertelu osoitti huonoa harkintaa ja saattoi vaarantaa arvokkaan tietolähteen.

Lisäksi tiedustelutieto oli saatu Yhdysvaltojen liittolaiselta, ilmeisesti Israelilta, joka oli kieltänyt tietojen levittämisen eteenpäin. Nyt Yhdysvaltojen liittolaiset joutuvat mahdollisesti miettimään, voiko sille kertoa salaista tietoa.

Trumpin turvallisuusneuvonantaja H. R. McMasters kutsui aluksi lehden tietoja vääriksi mutta ei suoraan kiistänyt tapahtunutta. Myöhemmin Trump itse puolustautui sanomalla, että hänellä oli täysi oikeus kertoa tietoja venäläisille.

Venäjä on kiistänyt, että Trump olisi kertonut salaisia tietoja.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tapasivat Valkoisessa talossa 10. toukokuuta. Kuva: EPA

Tiistai: Pyysikö Trump FBI:n johtajaa lopettamaan tutkinnan?

New York Times -lehti jatkoi paljastuksia kertomalla vuodettuja tietoja Trumpin ja liittovaltion poliisin FBI:n erotetun johtajan James Comeyn välisistä keskusteluista. Comeyn yllättävät potkut edellisellä viikolla käynnistivät viimeisimmän skandaalimyllytyksen.

Lehden tietojen mukaan Trump oli pyytänyt helmikuussa, että Comey lopettaisi FBI:n tutkinnan, joka kohdistui hänen ex-avustajansa Michael Flynnin Venäjä-kytköksiin.

Jo aiemmin presidentin vastustajat olivat epäilleet, että Comeyn erottamisen todellinen syy oli Venäjä-tutkinnan eteneminen FBI:ssä. Mikäli lehden kuvailema keskustelu pitää paikkansa, se voisi olla tulkittavissa laittomaksi yritykseksi puuttua oikeudenkäyttöön.

Lehti perusti tietonsa muistioihin, joita Comey oli hänen entisten alaistensa mukaan kirjoittanut tapaamistensa jälkeen. Muistiot olisivat vahva todistuskappale, jos Trumpin toimista päädytään joskus käymään oikeutta.

Paljastus aiheutti välittömästi poliittisen myrskyn Yhdysvalloissa. Se sai monet presidenttiä tukevat republikaanitkin vaatimaan selvyyttä asiaan.

Comeyn mahdollisia muistioita on pyydetty edustajainhuoneen hallinnon laillisuutta valvovan komitean nähtäviksi.

Valkoinen talo on kiistänyt New York Times -lehden tiedot Trumpin ja Comeyn keskusteluista.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja liittovaltion poliisin FBI:n johtaja James Comey tapasivat Valkoisessa talossa tammikuussa 2017. Kuva: Rex / AOP

Keskiviikko: Venäjä-tutkinta sai uuden johtajan

Apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein nimitti kovan poliittisen paineen alla erikoistutkijan johtamaan FBI:n tutkintaa Venäjän sekaantumisesta presidentinvaaleihin.

Erikoistutkijaksi nimitettiin FBI:n entinen johtaja Robert Mueller. Hänellä on laajat valtuudet tutkia myös Trumpin kampanjan toimia. Hän ei kuitenkaan voi toimia täysin itsenäisesti oikeusministeriöstä.

Muellerin valinta sai kiitosta sekä demokraattien että republikaanien parissa. Häntä pidetään riippumattomana ja pätevänä tutkijana. Mueller johti FBI:tä sekä presidentti George W. Bushin että Barack Obaman aikana ja tuntee hyvin seuraajansa James Comeyn.

FBI:n silloinen johtaja Robert Mueller (oik.) saattoi seuraajaansa James Comeya Valkoisessa talossa vuonna 2013. Mueller nimitettiin Venäjä-tutkinnan johtoon. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Torstai: Trump puhuu noitavainoista

Presidentti Donald Trump kutsui aamuyöllä Twitterissä kohteluaan historian pahimmaksi noitavainoksi. Lisäksi hän ihmetteli, miksei Barack Obaman ja Hillary Clintonin toimia penkonut erityinen tutkinnanjohtaja.

Hän käsitteli aihetta myös valmistujaispuheessa, jonka hän piti rannikkovartija-akatemiassa Connecticutissa.

– Ketään historian poliitikkoa, ja olen tästä hyvin varma, ei ole kohdeltu huonommin tai epäreilummin, Trump sanoi.

Uutistoimisto Reuters kertoi kuitenkin virkamieslähteisiinsä perustuen, että Trumpin kampanjaväki oli yhteydessä venäläisiin ainakin 18 kertaa vaalikampanjan seitsemän viimeisen kuukauden aikana.

Perjantai: FBI:n tutkinta ulottuu Valkoiseen taloon?

Median paljastukset jatkuivat perjantaina. Sanomalehti Washington Postin mukaan FBI:n Venäjä-tutkinta ulottuu Trumpia lähellä olevaan Valkoisen talon virkamieheen.

Aiemmin median tiedossa olleet tutkinnan kohteet, kuten entinen turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn ja kampanjapäällikkö Paul Manafort, ovat olleet Trumpin entisiä avustajia.

Sanomalehti New York Times puolestaan sai kuulla lisää Trumpin keskusteluista Venäjän ulkoministerin ja suurlähettilään kanssa. Lehden tietojen mukaan Trump olisi sanonut, että James Comeyn erottaminen helpotti Venäjä-tutkinnan aiheuttamia paineita ja että Comey oli sekopää.

Senaatin tiedustelukomitea taas kertoi, että James Comey oli suostunut tulemaan julkiseen kuulusteluun Venäjä-tutkintaan liittyen.

Trumpin kannatus on vähäisintä koko presidenttikauden aikana. Hänen toimensa hyväksyy 38 prosenttia amerikkalaisista, kun taas 56 prosenttia ei kannata niitä, Reuters/Ipsosin mielipidetiedustelu kertoo.

Lähteet: Reuters, AP

.
.