1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tietoturva

Risto Siilasmaa: Kybersotaan pitäisi valmistautua jo peruskoulussa

Tietoturvayhtiö F-Securen hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa toisi kyberturvaopetusta peruskouluihin. Hänen mukaansa se on osa kansalaistaitoja.

tietoturva
Ykkösaamu
Ykkösaamu

Risto Siilasmaan mielestä opettajien koulutusta ja osaamista tietoturvaopetukseen on myös vahvistettava.

F-Securen ja Nokian hallitusten puheenjohtaja Siilasmaa kommentoi TV1:n Ykkösaamussa viime viikonvaihteessa levinnyttä laajaa kyberhyökkäystä. Hänen mukaansa kiristystarkoituksissa tehdyt verkkohyökkäykset ovat lisääntyneet reippaasti viime vuosina. Rahankiritykseen erikoistuneita ryhmittymiä on jo toista sataa maailmassa.

Siilasmaan mukaan WannaCry ei ole läheskään kehittynein kiristystyökalu.

– Se, että WannaCry sai näin suuren huomion ja levisi näin laajalle, kertoo ikävällä tavalla siitä, kuinka huonossa hapessa yritysten tietojärjestelmien turvaaminen on.

Siilasmaa pohti myös Suomen valtion valmiutta vastata kyberrikollisuuteen ja valitiollisten toimijoiden tekemään tiedusteluun.

– Suomen valmistautuminen tähän ei ole niin hyvässä hapessa kuin se voisi olla. Esimerkiksi uusi tiedustelulainsäädäntö, joka antaa puolustusvoimille mahdollisuuden tietoverkkotiedusteluun, lisää osaltaan Suomen kyvykkyyttä, hän totesi.

Digitaalinen terveydenhuolto kiinnostaa Nokiaa

Teknologiayhtiö Nokia aikoo keskittyä jatkossakin verkkoliiketoimintaan, mutta yhtiö tähtää myös uusille alueille. Nokian hallituksen puheenjohtajana toimivan Risto Siilasmaan mukaan terveysteknologia on uusista aluevaltauksista näkyvin. Esimerkiksi tuotteista hän nostaa kellon, joka mittaa sykettä, unenlaatua ja askeleita tai vaa'an, joka kartoittaa verisuonten kuntoa.

– Vaimollani on kohta hiusharja, joka pystyy laskemaan, kuinka monta haaroittunutta hiusta on päässä, Siilasmaa valottaa tulevaisuuden tuotteita.

Häneltä kysyttiin Ykkösaamussa myös yleisökysymyksiä. Hän vastasi muunmuassa kysymykseen Nokian kotipaikasta; jääkö yhtiö Suomeen?

– Nokia on suomalainen yhtiö, on Nokian etu olla suomalainen yhtiö. Näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa pysymme suomalaisena yhtiönä, Siilasmaa vakuutti.

Häneltä kysyttiin myös, minkä merkkistä puhelinta hän käyttää? Siilasmaa kertoi käyttävänsä montaa puhelinta, ja yksi niistä on HMD:n valmistama uusi 3310 Nokia-puhelin.

– Sitä on mukava näyttää, kun tapaa asiakkaita, vaikkapa isojen operaattoreiden johtoa. Ihmisille nousee hymy huulille, hän kuvasi.

Lue seuraavaksi