1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turkki

Turkin presidentti Erdoğan palaa puolueensa puheenjohtajaksi – vaatii avainpaikoille uusia kasvoja

Erdoğanin odotetaan lisäävän valtaa nyt myös oman puolueensa sisällä ja nimeävän puoluepaikoille itselleen läheisiä henkilöitä.

Turkki
Erdogan puhuu, taustalla näkyy Turkin lippu.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan.Yuri Kochetkov/ EPA

IstanbulTurkin pääkaupungissa Ankarassa järjestetään sunnuntaina valtapuolue AKP:n puoluekokous, jossa presidentti Recep Tayyip Erdoğan valittaneen takaisin puolueen puheenjohtajaksi.

Erdoğan väistyi puolueen johdosta, kun hänet valittiin Turkin presidentiksi vuonna 2014. Turkin huhtikuussa järjestetty kansanäänestys presidentin valtaoikeuksien laajentamisesta kuitenkin mahdollisti sen, että presidentti voi jälleen toimia samanaikaisesti puoluejohtajana.

Erdoğan on yksi AKP:n perustajajäsenistä ja puolueen pitkäaikaisin puheenjohtaja.

Erdogan pitelee kehystettyä asiakirjaa.
AKP:stä eronnut Erdoğan liittyi uudelleen puolueen jäseneksi toukokuun alussa.Tumay Berkin / EPA

Uudelleenvalintansa jälkeen Erdoğanin odotetaan tekevän muutoksia puoluejohdossa.

Erdoğanin on arvioitu nostavan johtoon ihmisiä, joiden kanssa hän on työskennellyt läheisesti. Heihin kuuluu esimerkiksi presidentinkansliassa työskennelleitä ihmisiä. Ennen kokousta presidentti Erdoğan julisti, että nuorille tulee antaa puolueessa lisää valtaa.

Tätä on tulkittu myös niin, että presidentti toivoo johtoon ihmisiä, joilla ei ole ollut poliittista menneisyyttä ennen presidenttiä ja jotka ovat kasvaneet valtaan hänen rinnallaan.

– Vanhan kaartin poliitikoista voivat taas mukana jatkaa ne, joiden lojaalius presidentille on varmistettu, arvioi Hürriyet-lehden kolumnisti Murat Yetkin.

Kokouksessa odotetaan myös linjauksia puolueen tulevaisuudensuunnitelmista kansanäänestyksen jälkeen sekä sisä- että ulkopolitiikassa.

– Tässä uudessa ajassa meillä tulee olemaan uusi toimintasuunnitelma. Aion henkilökohtaisesti valvoa, että se tulee käyttöön, Erdoğan sanoi.

Löytääkö oppositio Erdoğanille vastustajan?

Seuraavaksi AKP:n ja muiden Turkin puolueiden tähtäimessä ovat vuoden 2019 presidentinvaalit, jolloin myös kansanäänestyksessä tehdyt muutokset presidentin valtaoikeuksien laajentamisesta astuvat virallisesti voimaan.

Turkin opposition suurin haaste tulee olla löytää vaaleihin sopiva kandidaatti. Tämä ei ole helppo tehtävä. Turkin oppositio on heikko ja hajanainen. Sitä on myös ajettu erittäin ahtaalle viime vuosina pidätyksillä ja rikossyytteillä.

–Vaikka sydämeni on vasemmalla, en halua vasemmiston kandidaattia vuoden 2019 vaaleihin, sanoi oppositiolehti Cumhuriyetin toimittaja Orhan Bursali. Hänen mukaansa tarve on pikemminkin pragmaattiselle poliitikolle, joka pystyy saamaan äänestäjiä myös AKP:n leiristä.

Monet ovatkin arvioineet, että jos presidentti Erdoğan aiotaan haastaa kisassa, haastajan tulisi löytyä lopulta AKP:n sisältä.

Yksi esiin nostettu kandidaatti on ollut Turkin entinen presidentti ja AKP:n perustajajäsen Abdullah Gül. Gülin ja Erdoğanin välit ovat ilmeisesti vuosina viilentyneet, sillä Gül toivoisi puolueelta maltillisempaa ja pragmaattisempaa politiikkaa. Hänen ei odotettu edes saapuvan viikonloppuna pidettyyn puoluekokoukseen.

On kuitenkin epävarmaa, haluaako tai uskaltaako Gül todella lähteä haastamaan Erdoğania kisassa.

Kansanäänestys hiertää vielä oppositiota

Turkin poliittinen tilanne on ollut muutenkin jännitteinen. Huhtikuun kansanäänestyksen jälkipuinti on jatkunut yhä. Presidentin valtaoikeuksien laajentamista tukevat voittivat niukasti, mutta kansanäänestyksessä epäiltiin vaalivilppiä.

Turkin suurin oppositiopuolue CHP on valittanut tuloksesta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, kun Turkin oikeus hylkäsi sen valitukset. Lisäksi vaalianalyytikkojen mukaan AKP hävisi ääniä monilla tyypillisillä äänestysalueillaan.

Tässä tilanteessa AKP:n puoluekokouksen yksi tavoite lieneekin myös korostaa niin Turkin kuin puolueen yhtenäisyyttä ja presidentin takana seisomista. Esimerkiksi Gülin ei odoteta osallistuvan puoluekokoukseen.

Lue seuraavaksi