Trump sai kuninkaan kunniamerkin Saudi-Arabiassa

Yhdysvaltain presidentin ensimmäinen vierailupäivä huipentuu suurten asekauppojen sinetöimiseen.

Ulkomaat
Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas Salman (oikealla) Riadissa.
Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas Salman (oikealla) Riadissa. Saudi Press Agency / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on saanut vierailullaan Saudi-Arabiassa siviilihenkilön korkeimman mahdollisen tunnustuksen, kuningas Abdulazizin kunniamerkin. Mitalin luovutti Trumpille hänen isäntänsä, Saudi-Arabian nykyinen kuningas Salman.

Trump ja kuningas Salman neuvottelevat Riadissa. Tapaamisen jälkeen Trumpin odotetaan allekirjoittavan suurten asekauppojen kokonaisuuden.

GE teki 15 miljardin kaupat

Yhdysvaltalainen teknologiakonserni GE kertoi lauantaina tehneensä kauppoja Saudi-Arabiaan kaikkiaan 15 miljardin dollarin eli vajaan 13,4 miljardin euron arvosta. Monialayhtiö toimittaa saudeille suuren määrän tuotteita ja palveluja eri aloilta terveydenhuollosta öljy- ja kaivosteollisuuteen.

Melania ja Ivanka ilman huivia

Trumpin ensimmäistä ulkomaanmatkaa presidenttinä seurataan tarkkaan kaikkialla maailmassa. Hänen matkaseurueeseensa kuuluvat vaimo Melania ja tytär Ivanka herättivät huomiota Riadissa lentokentällä: He eivät olleet peittäneet päätään huivilla, niin kuin naisilla Saudi-Arabiassa on tapana tehdä.

Se on huomionarvoista, mutta ei epätavallista. Myöskään aiemmin tänä vuonna Saudi-Arabiassa vierailleet Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Britannian pääministeri Theresa May eivät käyttäneet huivia.

Lähteet: AP, Reuters, AFP