Satoja suomalaisia kutsutaan Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta lasten henkien pelastamiseksi

Rokote säästäisi myös tropiikissa matkustavat länsimaalaiset viettämästä aikaansa käymälässä ripulin kourissa.

rokotteet
Pieni lapsi makaa tiputuksessa.
Ripuli on alle viisivuotiaiden lasten suurimpia kuolinsyitä köyhissä maissa. Tämä lapsi sai apua Dhakassa Bangladeshissa. Abir Abdullah / EPA

Helsingin yliopisto ja sen tutkimuskumppanit kutsuvat juuri avaamallaan verkkosivulla (siirryt toiseen palveluun) suomalaisia vapaaehtoisia mukaan ripulirokotetutkimukseen. Tilaa kaksiviikkoiselle, puoli-ilmaiselle Afrikan-matkalle on runsaan vuoden aikana kaikkiaan 800 ihmiselle, jos värväysprosessi sujuu toivotusti.

Heiltä ei vaadita muuta kuin lomailua Länsi-Afrikassa sijaitsevassa Beninissä, mutta tutkijoille tavoite on kuolemanvakava: onnistunut rokote voi pelastaa joka vuosi kymmeniä tuhansia kehitysmaiden pikkulapsia. Siinä sivussa se lupaa turisteille ripulitonta lomaa.

Rokotteen kehittäjät ovat ruotsalaisia ja omistajafirmakin on Ruotsista, mutta kenttäkoe Afrikassa järjestetään Suomesta.

Tulokset lupaavampia kuin koskaan ennen

Rokotteella pyritään nujertamaan ETEC-bakteeri, joka on yksi neljästä pahimmasta ripulikuolemien syistä. Ripuliin kuolee tropiikin köyhissä maissa joka vuosi puoli miljoonaa alle viisivuotiasta lasta. ETEC:iä vastaan on yritetty kehittää rokotteita, mutta vaisuin tuloksin.

Helsingin yliopiston, ruotsalaisen Göteborgin ylipiston, yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston ja ruotsalaisen lääkeyhtiön Scandinavian Biopharman tutkimus sen sijaan on pitkällä ja tutkijat ovat hyvin toiveikkaita, kertoo infektiosairauksien professori Anu Kantele Helsingin yliopistosta.

– Tätä rokotetta ETEC-bakteeria vastaan on kehitetty eri polvina, ja laboratoriokokeissa tämä versio ollut erittäin erittäin hyvä, paras tähän mennessä,Kantele sanoo.

Kantele kertoo, että edellisen polven rokote, josta uusi rokote on kehitetty, tarjosi Meksikossa matkustaneilla suojan vakavaa ripulia vastaan. Rokote oli siis jo silloin lupaava, mutta tutkijat odottavat siltä nyt vielä enemmän.

Anu Kantele
Professori Anu KanteleAnniina Wallius / Yle

Rahoitusta Bill Gatesin säätiöltä

Myös Maailman terveysjärjestöllä WHO:lla on tuloksista suuret odotukset.

– Rokotteen kehittäminen on WHO:n erittäin pitkäaikainen tavoite. Nyt kun on saatu rokotekandidaatti, niin mukaan on lähtenyt PATH-järjestö, jota rahoittaa Bill ja Melinda Gatesin säätiö.

Kantele korostaa, että vaikka matkaripulin estäminen on hyvä sivujuonne, niin varsinainen päämäärä on pelastaa köyhien maiden alle viisivuotiaita lapsia.

PATH (siirryt toiseen palveluun) on kansainvälinen järjestö, jonka tavoitteena on köyhien maiden asukkaiden – etenkin naisten ja lasten – henkien pelastaminen ja terveyden parantaminen. Uudet lupaavat rokotteet on yksi PATH:n tuen pääkohteista.

Lomamatkalle tieteen avuksi

Rokotetta testaamaan Beniniin haetaan 800:aa suomalaista 30 hengen ryhmissä. Puolet heistä saa ETEC-rokotteen, puolet lumerokotteen.

Joukko kuulostaa suurelta. Kantele sanoo, etteivät tutkijat silti voi olla varmoja ryhmän koon riittävyydestä rokotteen suojatehon näyttämiseen, mutta ainakin saadaan vankka pohja jatkotutkimuksille.

– Tällä hetkellä katsotaan muun muassa siedettävyyttä, mutta jos kaikki osuu kohdalleen, niin näemme selkeästi jo suojatehonkin. Samalla jatkamme laboratoriokokeita. Itse asiassa tässä tutkitaan hirveän monia asioita yhtä aikaa.

Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Epätavallinen matkakohde

Beninin-matkalle ilmoittautuvilta suomalaisilta ei vaadita muuta kuin terveyttä, 18–65 vuoden ikää ja pienen esikyselyn läpäisyä. Kulttuurinen kiinnostus epätavalliseen matkakohteeseen on hyvä lisä.

– Tässä mennään Länsi-Afrikkaan alueelle, jossa ei ole paljon turismia. Kyseessä ei ole mikään luksusloma, vaan päästään tutustumaan koskemattomaan Afrikkaan. Kuluja kertyy alle puolet vastaavan pakettimatkan kuluista, Kantele kertoo.

Benin valikoitui siksi, että siellä sijaitsee sopiva yhteistyökumppani, suomalais-afrikkalainen kulttuurikeskus Villa Karo. Lisäksi on rakennettu oma laboratorio, jonne matkaripulin saaneen ulostenäyte voidaan nopeasti kiikuttaa.

Rokote lienee valmis ensi vuosikymmenellä

Kuinka pian rokote on apteekeissa? Sitä on Kanteleen mukaan vielä mahdoton sanoa.

– Jos kaikki sujuu hyvin, uskoisin, että se on kymmenen vuoden päästä käytössä. Viisi vuotta on mielestäni liian tiukka arvio, mutta joku asiantuntijoista on veikannut sitäkin.

KIINNOSTUITKO LÄHTEMÄÄN MUKAAN?
LUE YLE TIETEEN SIVULTA LISÄÄ!