Jolon ja Jemenin panttivangit tunnetuimpia siepattuja suomalaisia

Ihmisten sieppaukset ja lunnasvaatimukset ovat arkipäivää tietyissä maissa. Myös kymmeniä suomalaisia on joutunut näiden yritysten kohteeksi.

panttivangit
Leila ja Atte Kaleva tiedotustilaisuudessa 16. toukokuuta.
Leila ja Atte Kaleva tiedotustilaisuudessa 16. toukokuuta 2013.Yle

Afganistanissa kaapattiin suomalainen avustustyöntekijä. Ulkoministeriön matkustustiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) varoitetaan maan turvallisuustilanteesta.

  • Afganistanissa esiintyy paljon tavanomaista rikollisuutta. Ulkomaalaisiin ja varakkaiksi oletettuihin henkilöihin kuten liikemiehiin kohdistuu kidnappausuhka.

Heinäkuussa 2014 kaksi suomalaista avustustyöntekijää ammuttiin kuoliaaksi Heratin kaupungissa Länsi-Afganistanissa. Myös naapurimaa Pakistanissa on uhkana joutua kaapatuksi.

Ulkoministeriön (siirryt toiseen palveluun) sivuilla varoitetaan myös monien muiden maiden turvallisuustilanteesta. Etelä-Sudaniin, Libyaan ja Kongon demokraattiseen tasavaltaan ei esimerkiksi suositella matkustamista heikon turvallisuustilanteen ja kaappausuhan takia. Muun muassa Haitin kohdalla varoitetaan rikollisuudesta.

  • Kidnappaukset ja sieppaukset ovat Haitissa yleisiä, ja kaikki varakkaalta vaikuttavat kuuluvat riskiryhmään.

Huomattavaa julkisuutta sai Atte ja Leila Kalevan tapaus. Heidät siepattiin Jemenissä joulukuussa 2012 ja vapautettiin toukokuussa 2013. Heidän kanssaan oli kaapattuna 139 päivää myös itävaltalainen mies. Vapauttamisesta väitetään maksetun miljoonalunnaat.

Leila Kaleva ja Atte Kaleva
Yle Uutisten tv-lähetys vuodelta 2012.
Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Ulkoministeriö ei suosittele matkustamista kaaoksen partaalla olevaan Jemeniin ja maassa olevia suomalaisia on kehotettu poistumaan, sillä ulkomaalaisiin kohdistuva sieppausuhka on edelleen suuri koko maassa.

Suomalainen mies siepattiin Kolumbiassa vuonna 2009. Hänen perheensä maksoi lunnaita noin 50 000 euroa. Mies pääsi lopulta vapaaksi.

Ulkoministeriön sivuilla Kolumbian rikollisuustilannetta pidetään vakavana ja kaappauksia yleisenä uhkana.

  • Express-kidnappaukset, jolloin uhri kaapataan tilin/luottokortin tyhjennyksen ajaksi, ovat yleisiä.

Kaksi suomalaista öljy-yhtiön työntekijää siepattiin Nigeriassa vuonna 2006. Samalla kidnapattiin viisi muuta ulkomaalaista. Nigerian armeija vapautti siepatut seuraavana päivänä hyökkäyksellä. Yksi siepatuista kuoli. Suomalaiset selvisivät ehjin nahoin.

Seppo Fränti ja Risto Vahanen olivat siepattuina Filippiinien Jolon saarella yli neljä ja puoli kuukautta vuonna 2000. Sieppaajat olivat Abu Sayyaf -ryhmän jäseniä.

Abu sayyaf -sissit sieppasivat 21 ulkomaalaista matkailijaa malesialaiselta Sibadanin saarelta pääsiäissunnuntaina 2000.

Turkin kurdisissit sieppasivat kaksi suomalaista miestä Tuncelin maakunnassa vuonna 1994. Kaksikko vapautettiin runsaan kolmen viikon kuluttua.

Suomalainen liikemies oli siepattuna Siperiassa vuonna 1994. Diplomi-insinööri pääsi vapaaksi, kun lunnaat maksettiin. Myös muita suomalaisia on kaapattu Venäjällä viimeisten vuosikymmenten aikana.