Hyppää sisältöön

Miljoona linnunpönttöä -kampanja ylitti komeasti tavoitteensa – runsaassa vuodessa pönttöjä rekisteröitiin yli 1,3 miljoonaa

Alkuperäinen miljoonan pöntön tavoite meni rikki jo helmikussa. Kampanjan tarkoituksena oli helpottaa kolopesijöiden asuntopulaa.

Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Ylen luonto-ohjelmien Miljoona linnunpönttöä -kampanjassa on rekisteröity 1 312 541 linnunpönttöä.

Suomalaiset ovat rakentaneet uusia pönttöjä ja rekisteröineet vanhoja ahkerasti. Pönttöjen rekisteröinti alkoi viime vuoden maaliskuun alussa ja päättyi tänään illansuussa.

Alkuperäisenä tavoitteena oli miljoonan pöntön rekisteröinti tähän päivään mennessä. Tavoite meni rikki jo helmikuussa ja sen jälkeenkin tahti on ollut kova.

Kampanjalla haluttiin innostaa suomalaisia rakentamaan linnunpönttöjä pesäkolojen puutteesta kärsiville linnuille.

Ylen luonto-ohjelmien tuottaja Tiina Klemettilä kertoo, että Euroopasta on hävinnyt viime vuosikymmeninä lukumääräisesti useampi sata miljoonaa lintua.

– Suomessa kolopesijöillä on sama ongelma kuin muuallakin eli koloista on pulaa. Meillä on hyvin vähän lahopuita eli kolopuita metsissä ja Miljoona linnunpönttöä on tarkoitettu helpottamaan tätä kolopesijöiden asuntopulaa, sanoo Klemettilä.

Sivutuotteena kampanja on Klemettilän mukaan tarjonnut ihmisille hienon kokemuksen siitä, että he ovat voineet omalla teollaan auttaa luontoa. Mielihyvää on tuottanut myös pesäpönttöjen tapahtumien seuraaminen omin silmin.