Presidentti Trump muslimijohtajille: Kitkekää terrorismi, valitkaa itse keinot

Trumpin vierailu Saudi-Arabiassa merkitsi suunnanmuutosta Obaman presidenttikaudesta, kirjoittaa Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen.

Ulkomaat
Abu Dhabin kruununprinssi ja Trump kättelevät. Etualalla pöydällä on pieni Yhdysvaltain lippu.
Abu Dhabin kruununprinssi Mohammed Bin Zayed al-Nahyan kätteli Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia Persianlahden maiden yhteistyöneuvoston huippukokouksessa.Saudi Press Agency / EPA

WASHINGTON – Ajakaa terroristit ulos alueeltanne, rukouspaikoistanne, yhteisöistä ja koko maapallolta. Ajakaa heidät pois!

Saudi-Arabian Riadissa presidentti Donald Trump kehotti kymmenien muslimimaiden johtajia ottamaan kaikki keinot käyttöön islamilaisten ääriliikkeiden kitkemiseksi.

Mutta minne heidät ajetaan, mistä he tulevat ja ennen kaikkea: miksi? Tähän presidentti Trump ei puuttunut.

Trump käsitteli ääriliikkeitä ryhmänä, joka on kuin pudonnut ulkoavaruudesta ja jonne sen ilmeisesti voi lähettääkin. Hän ei ottanut lainkaan esille, mikä on nostanut ääriliikkeet kuten al-Qaidan, Hamasin, Hizbollahin tai Isisin nousuun.

– Kyseessä on hyvän ja pahan välinen taistelu, ei uskontojen välinen riita, Trump julisti.

Vaalikampanjassa tutuksi tullut Trumpin termi "radikaalista islamista" ei päässyt puheeseen, koska tämän sanaparin katsotaan kuuluvan koko islamin uskonnon arvosteluun.

Mitään pahoittelua raivoisasta kampanjaretoriikasta tai kaavaillusta muslimien maahantulokiellosta Yhdysvaltoihin ei kuultu, mutta sitä ei kukaan odottanutkaan.

Riadin hallintopalatsissa oli kuulijoina 55 muslimienemmistöisen valtion ja järjestön johtajaa. Heidän joukossaan oli muun muassa Sudanin presidentti Omar al-Bashir, jonka YK:n sotarikostuomioistuin haastoi jo vuonna 2008 oikeuteen kansanmurhasta.

Puheensa mukaan Trump ei tullut tyrkyttämään muslimijohtajille amerikkalaista elämäntapaa eikä opettamaan, kuinka kussakin maassa pitäisi elää ja toimia. Silti ohje keinojen valinnanvapaudesta oli selkeä.

Trump ei kehottanut taisteluihin, mutta ei myöskään neuvotteluihin. Yhdysvallat ei tule asioita yksin ratkaisemaan.

– Jokainen valtio päättää itse, kuinka asiansa hoitavat, kunhan tavoitteena on ääriliikkeiden hävittäminen, ja siinä Yhdysvallat on tukena, hän lupasi.

Keinona on Saudi-Arabian vahva aseistaminen vuosikymmeniksi eteenpäin, Iranin nousun estäminen ja yhteiset toimet terroristien rahoituskanavien sulkemiseksi.

Jokainen kuulija pystyi irrottamaan puheesta jotain itselleen. Eniten hyötyi isäntämaa Saudi-Arabia, jota presidentti Trumpin hallinto tukee Iranin eristämiseksi ja pyytää tähän myös muita valtioita.

Saudi-Arabia pitää Irania muslimimaailman suurimpana terrorismin rahoittajana.

Saudeille presidentti Trumpin vierailu ja puhe olivat erittäin arvokkaita. Vierailu merkitsi täyttä suunnanmuutosta presidentti Barack Obaman kauteen. Saudit eivät pysty hyväksymään Iranin kanssa tehtyä ydinohjelma-sopimusta ja Iranin asteittaista avautumista.

Puheensa loppuosassa Trump mainitsi lyhyesti, että muslimimaissa olisi pyrittävä kansalaisten tasavertaisuuteen ja nuorten tulevaisuuden parantamiseen.

Kontrasti on valtava Saudi-Arabian naapurimaahan ja viholliseen Iraniin, jossa juuri pidettiin presidentinvaalit ja jossa niin naiset kuin miehetkin nostivat äänestysprosentin korkealle. Vaikka ehdokkaat Iranissa oli valittu tiukan uskonnollisen seulan läpi, kansalaisilla oli kuitenkin selkeät vaihtoehdot.