Hyppää sisältöön

Euroopan suurimpiin kuuluva lentoharjoitus alkaa Lapissa – mielenosoittajia kokoontui lentokentälle

Yhtä aikaa maavoimat harjoittelee Rovajärvellä ja harjoitukset yhdistyvät toisiinsa.

Ruotsin ilmavoimien Gripen, Norjan ilmavoimien F-16 ja Suomen ilmavoimien Hornet-hävittäjä Pohjolan taivaalla. Kuva: Ilmavoimat

Lapissa alkaa maanantaina kaksi suurta sotaharjoitusta, jotka kestävät liki kaksi viikkoa.

Suomen, Norjan ja Ruotsin ilmavoimat järjestävät yhteisen Arctic Challenge Exercise -lentotoimintaharjoituksen, jossa on mukana yli sata konetta. Tämä on kolmas ACE-harjoitus ja Suomi on ensi kertaa harjoituksen johtovastuussa. Tämän vuoden ACE-harjoitus on yksi vuoden suurimmista lentotoimintaharjoituksista Euroopassa.

Monikansalliseen lentoharjoitukseen osallistuu henkilöstöä ja koneita myös Yhdysvaltain, Iso-Britannian, Saksan, Ranskan, Espanjan, Sveitsin, Alankomaiden, Belgian ja Kanadan asevoimista. Hävittäjien lisäksi harjoituksessa käytetään ilmatankkauskoneita ja pelastushelikoptereita. 

ACE-harjoituksen päätukikohtina toimivat Suomessa Rovaniemi, Norjassa Bodø ja Ruotsissa Luulaja. Harjoitusviikoilla lennetään maanantaista perjantaihin 2–3 lentokierrosta päivässä aikavälillä 9–18 Suomen aikaa. Harjoitukset lennetään Suomen, Norjan ja Ruotsin pohjoisosissa.

Eri aselajien yhteistoimintaa

Samaan aikaan Rovajärvellä Rovaniemellä alkaa maavoimien Army North 17 -harjoitus Kainuun prikaatin johdolla ja siihen osallistuu 6 150 henkilöä ja tuhat ajoneuvoa.

Puolustusvoimat kertoo, että harjoituksen tarkoituksena on muodostaa alueellinen, kaikkien aselajien ja suorituskykyjen harjoituskokonaisuus, jossa harjoitutetaan eri johtamistasojen sekä aselajien yhteistoimintaa yhteisissä ammunnoissa ja taisteluharjoituksessa.

Tätä maavoimien harjoitusta tukee samanaikaisesti käynnissä olevan Ilmavoimien monikansallinen lentoharjoitus.

Rovaniemellä on maanantaina Suomen rauhanpuolustajien mielenosoituksia lentoharjoitusta vastaan. Järjestö on kertonut, että mielenosoitukset järjestetään harjoituksen aloituspäivänä Rovaniemellä lentokentällä ja Lordin aukiolla, ja niitä seuraa rauhanaiheinen seminaari Lapin yliopistolla.

Rovaniemen lentokentän parkkipailkalle kerääntyi aamulla yhdeksältä noin 30 mielenosoittajaa, joilla oli banderolleja monella eri kielellä, muun muassa tekstillä "U.S. Army go home" ja "Peace".

Korjattu 23.5. kello 9.56. Poistettu tekstistä Naton valvonta- ja taistelunjohtokoneet, koska ne eivät osallistu harjoitukseen ennakkotiedoista poiketen.