Laihialla alkoi kolmipäiväinen koululakko – "Puhdas koulu kuuluu kaikille"

Laihialla tänään aamukahdeksalta alkaneeseen kolmipäiväiseen koululakkoon osallistuu 560 oppilasta. Vanhempien mukaan Laihian kunta ei ole ottanut vakavasti vanhempien huolta sisäilman heikosta laadusta kouluissa.

sisäilmaongelmat
Oppilaat ja huoltajat kokoontuivat kolmipäiväisen lakon aluksi yhteiseen mielenilmaukseen Laihialla.
Oppilaat ja huoltajat kokoontuivat kolmipäiväisen lakon aluksi yhteiseen mielenilmaukseen Laihialla.Terhi Varjonen/Yle

Laihian yläkoulun, Monnarin alakoulun ja kirkonkylän alakoulun oppilaat ovat kolmen päivän koululakossa. Lakko alkoi tänään aamulla ja siihen osallistuu kaikkiaan 560 oppilasta.

Lakon alkajaisiksi Laihian keskuskuskoulun pihamaalla järjestettiin mielenilmaus, jossa koululaisten vanhemmat yhdessä koululaisten kanssa vaativat puhtaampaa koulua kaikille ja tasapuolista kohtelua eri koululaisille.

Vanhemmat ja kunta edelleen eri linjoilla

Vanhempainyhdistyksen sisäilmajaoston puheenjohtaja Mari Plukka kertoo, että kunta kyllä ymmärtää vanhempien huolen. Vanhempien ja kunnan näkemykset keinoista, joilla asia saataisiin ratkaistua eroavat kuitenkin toisistaan huomattavasti.

Laihian kunta on ilmoittanut, että koulun A-rakennus remontoidaan ensi syksynä ja oppilaille on tulossa väistötilat viidestätoista parakista.

Vanhempainyhdistyksen sisäilmajaosto on kuitenkin sitä mieltä, että A-rakennuksen lisäksi olisi tehtävä korjauksia muuallakin. Sisäilmajaoston sihteeri Kaisa Nieminen on harmissaan.

– Tämä on hyvin vakava tilanne eikä lakko ollut se mihin haluttiin mennä, mutta on neljä rakennusta, joihin me haluamme perusteelliset tutkimukset, sanoo Nieminen.

Laihian keskuskoulun pihalle oli kerääntynyt runsaasti lakkoilevia koululaisia ja heidän vanhempiaan.
Laihian keskuskoulun pihalle oli kerääntynyt runsaasti lakkoilevia koululaisia ja heidän vanhempiaan.Pasi Takkunen/Yle

Myös keskuskoulun C- ja B-rakennukset sekä kirkonkylän alakoulun yksikkö olisi vanhempien mielestä tutkittava perusteellisesti eikä koulutyötä saisi jatkaa niissä tiloissa.

– Parakit eivät riitä, sillä nyt joudutaan tekemään jakoa ja arpomaan, kenen lapsi on oikeutettu puhtaisiin tiloihin, kun kaikki eivät mahdu, Plukka sanoo.

Koululakolla toivotaan olevan vaikutuksia kuntaan päin ja vanhemmat korostavat, etteivät he ole koulua ja opettajia vastaan protestoimassa. Huoli lasten terveydestä on suuri ja kaikki sisäilmajaoston jäsenet kertovat lastensa oireilleen jo useita vuosia koulujen sisäilmasta.

Huoli koululaisten ja koulujen henkilökunnan terveydestä

Terese Kurunsaari ei muutaman päivän koululakon opetusvastuuta hätkähdä, sillä hänen oma lapsensa on ollut kouluvuosiensa aikana kotiopetuksessa useitakin kuukausia.

Meillä kamppailu on kestänyt kuusi vuotta

Terese Kurunsaari

– Meillä kamppailu on kestänyt kuusi vuotta eli eskarista alkanut. Todella raskaita vuosia on takana ja neljän kuukauden kotiopetusjaksokin on ollut, kertoo Kurunsaari.

Koululaiset  ja vanhemmat olivat tehneet kylttejä.
Koululaiset ja vanhemmat olivat tehneet kylttejä.Pasi Takkunen/Yle

Mitä jos tilanne ei muutu, vaan kunta pysyy omassa suunnitelmassaan, eli vain yksi rakennus remontoidaan?

– Meillä on takataskussa joitain ideoita. Meillä on nyt menossa hallintokantelu aluehallintovirastolla ja oirekyselyt ovat tulossa. On meillä vielä muutamia ässiä hihassa, sanoo Mari Plukka.