Keminmaalaislähtöinen Ulla Kulju voitti maailmanmestaruuden ratamoottoripyöräilyssä – "tunteikas hetki"

Ulla Kulju osallistui historian ensimmäisenä alaraajahalvaantuneena naisena maailmassa ratamoottoripyöräilyn MM-kilpailuun.

ratamoottoripyöräily
Ulla Kulju palkinto kädessä.
Lars Törnqvist

Keminmaalaissyntyinen Ulla Kulju teki historiaa viikonloppuna kun hän osallistui Ranskan Le Mansissa historian ensimmäisenä alaraajahalvaantuneena naisena ratamoottoripyöräilyn MM-kilpailuun, Le Mans MotoGP Bridgestone Handy Raciin. Samalla Kulju voitti ratamoottoripyöräilyn maailmanmestaruuden liikuntarajoitteisten sarjassa.

– Fiilikset on kyllä mielettömät ja tuntuu ihan uskomattomalta. Ei tätä vielä oikein tajuakaan. Kisan jälkeen tiimi tuli halaamaan kyyneleet silmissä ja sitten kun kuulin omat ajat ja sijoitukset niin ei siitä halailusta meinannut tulla loppua, Kulju kertoo.

Alaraajahalvaantuneiden 600cc -luokassa Kulju sijoittui viidenneksi ja naisten sarjan maailmanmestaruus tuli hänelle yllätyksenä. Kulju ei tiennyt ajaessaan, että kisa oli merkitty myös International Bridgestone Handy Racen naisten sarjaan.

– Ajoin omasta mielestäni normaalisti miesten sarjaa ja olin jo siinä saavutettuihin sijoituksiin aivan mielettömän tyytyväinen. Sitten mut pukataankin sinne palkintokorokkeen sillalle ja sanotaan, että on yllätys sulle. Seuraavaksi tajuan, että olenkin siellä korkeimmalla ja mulle ojennetaan pysti ja Maamme-laulu alkaa soimaan, Kulju nauraa.

– Se oli kyllä tunteikas hetki ja se yleisön mylvintä oli aivan korvia huumaava. Kyllä siinä pystyi vaan tuulettaan hymy korvissa.

Ulla Kulju ajaa ratamoottoripyöräkisassa.
Lars Törnqvist

Halvaantuminen 15-vuotiaana lumilautailuonnettomuudessa ei ole lannistanut Kuljua vaan päinvastoin vauhti on aina kiehtonut nuorta naista.

– Kyllä se on se intohimo siihen fiilikseen kun saa ajaa lujaa radalla. Se fiilis minkä siitä saa on jotain sanoinkuvaamatonta.

Kuljun kisat jatkuvat kesäkuussa Kemoran moottoriradalla, mutta ennen sitä hän aikoo rentoutua perheen parissa.

– Nyt ihan ensimmäiseksi aion viettää perheen kans hetken kotona ja miettiä kisajuttuja myöhemmin. Tähän reissuun tehtiin pirusti duunia kuusi kuukautta melkein non-stoppina ja se kaikki aika on ollut tottakai pois perheeltä.

Ulla Kulju juhlii.
Lars Törnqvist

Ensimmäisenä asiasta uutisoi Motouutiset (siirryt toiseen palveluun).