Väistäkää, jättikalat – täältä tulee Suomen uusi ennätyskala, paino alle 200 grammaa

Huonosti tunnettu kalalaji muistuttaa särkeä ja säynettä. Suomen suurin seipi painaa 193 grammaa.

kalat
Seipi, ennätyskala, Kotka, kalamarkkinat
Kotkasta saatu ennätysseipi vaa’alla. Seipi on särkeä hoikempi ja hailakampi ja aika huonosti tunnettu kala.Teemu Tast/Etelä-Suomen Merikalastajain Liitto

Kotkan Kalamarkkinoiden kalankäsittelynäytöksessä viikonvaihteessa huomion varasti ennätyssuuri seipi. Kalankäsittelyesityksiin varattujen ahvenien ja särkien joukossa oli kookas seipi, joka osoittautui mittauksessa Suomen ennätyskalaksi.

Kalankäsittelyesitysten vetäjä Kari Nyberg kiinnitti huomiota seipiin (leuciscus leuciscus), joka oli tavallista isompi. Mittaus vahvisti, että kyse oli Suomen ennätyksestä.

Seipi painoi 193 grammaa ja pituutta sillä oli 28,4 senttiä. Rekisterin aiempi ennätysseipi painoi 179 grammaa.

Ennätysseivin oli saanut rysäänsä kotkalainen kalastaja Antero Halonen Hallan vesiltä 19.5. Yksilö oli kutuasuinen koiras.

Toiminnanjohtaja Teemu Tast Etelä-Suomen Merikalastajain Liitosta kertoo, että seipikoirailla, kuten monilla muillakin särkikaloilla, on kutuaikaan syylämäisiä kutukyhmyjä.

Särkeä muistuttava kala

Seipi on varsin huonosti tunnettu kala. Se muistuttaa ulkonäöltään särkeä ja säynettä. Seipi on kuitenkin niitä hoikempi ja hailakampi. Seivin silmät ovat vaaleankeltaiset, kun ne särjellä ovat punaiset tai punertavat.

Seipiä tavataan Suomessa rannikolla ja mereen laskevissa joissa sekä Itä- ja Pohjois-Suomen sisävesissä. Teemu Tastin mukaan Itä-Suomessa seivistä käytetään nimiä korpiainen ja korpisärki.