Hyppää sisältöön

Vitosen seteli kestää vain pari vuotta – 4 yllättävää faktaa käteisestä

Oletko miettynyt näitä: voiko repeytyneellä setelillä maksaa, mistä materiaalista raha on tehty ja kuinka pitkään se kestää käytössä?

Repalainenkin seteli käy maksuvälineestä. Jos setelistä on jäljellä yli puolet, se vaihdetaan vielä uuteen. Kuva: Yle

**Eurosetelit tehdään puuvillasta. **5 ja 10 euron setelit kestävät käytössä vain 1–2 vuotta. Uusimmissa pikkuseteleissä on likaa hylkivä pinnoite, joka lisää niiden kestävyyttä.

– Uusi pinnoite on lähes tuplannut pikkuseteleiden käyttöiän, Suomen Pankin maksuvälinetoimiston vt. toimistopäällikkö Jussi Kangas kertoo.

**Repeytyneellä rahalla voi maksaa. **Setelistä on oltava jäljellä yli puolet, jotta sen voi vielä helposti vaihtaa uuteen.

– Jos jäljellä on alle puolet, seteliä ei lunasteta, ellei sitten omistaja pysty todistamaan, että loppuseteli on tuhoutunut. Tämä sääntö on sen takia, että emme voi olla varmoja, etteikö tuhoutuneeksi väitettyä puolta olisikin vielä olemassa, Kangas selventää.

**Suomessa poistetaan käytöstä vuosittain lähes 50 miljoonaa seteliä. **Lika on yleisin syy rahan tuhoamiseen. Vioittuneet setelit silputaan ja poltetaan Suomessa.

– Setelissä on sen verran metallia, että sitä on hyvin vaikea kierrättää takaisin setelien valmistuksen raaka-aineeksi, Kangas kertoo.

Suomen Rahapaja on suurimpia eurokolikoiden tekijöitä, muttaSuomessa ei paineta euroseteleitä. Uusien seteleiden ja kolikoiden jakelusta Suomessa vastaa Suomen Pankki. Suurin osa Suomen uusista seteleistä jaetaan Vantaan kautta. Suomen Pankilla on yksikkö myös Oulussa.

– Näissä kaupungeissa varastoidaan uusia seteleitä ja lasketaan niitä liikkeeseen. Kierrossa oleva setelistö käy myös välillä konttoreissamme. Niitä lajitellaan ja niistä poistetaan huonokuntoiset setelit, jotka tuhotaan. Hyväkuntoiset lasketaan uudelleen liikkeeseen, Kangas paljastaa.