1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. saimaannorppa

Näyttääkö Pullervo-norppa sinusta isolta? – Viljo on vielä 2,5 kertaa kookkaampi

Suomalaiset pääsevät jälleen seuraamaan suursuosikiksi nousseen Pullervo-norpan köllöttelyä. Savonlinnan yläpuolella elää lajitoveri, joka on laiturinkokoinen.

Kuva: Juha Taskinen

Juha Taskinen törmäsi Viljoksi ristittyyn jättiläisyksilöön viime viikon lopulla. Kookas urosnorppa köllötteli jäälautalla, joita Savonlinnan yläpuolisella Haukivedellä on riittänyt pitkälle toukokuulle.

– Ei siitä todellakaan voinut erehtyä. Siellä hänen suuruutensa maata mötkötteli. Viljo suorastaan valui siinä jäällä, joka alkoi pikkuhiljaa pettää. Jää sihis ja suhisi, ja lopulta Viljo oli vesilammikossa.

Juha Taskinen pääsi tarkkailemaan 126-kiloisen eläimen liikehtimistä kaukoputken avulla salmessa, hieman kauempana Viljon kotilahdelta.

– Siitä hän siirtyi läheisellä kivelle, jonka ympärillä oli kovempaa jäätä. Voi sanoa, että Viljo meinasi pudota jäihin.

Saimaannorppa nousee aurinkoon köllöttelemaan karvanvaihtoaikaan, joka ajoittuu toukokuulle. Norppa rakastaa jäätä ja siirtyy luodoille vasta viimeistenkin jäälauttojen muututtua vedeksi.

– Nyt saisi tulla oikein aurinkoisia ja lämpimiä päiviä niin karvasäkit nousisivat kiville oikein joukolla. Nyt on ollut aika nihkeätä, Pullervokin nousi kivelle vasta pari päivää sitten.

Kokoa yhtä paljon kuin Pullervolla ja Siirillä yhteensä

Viljon olemus ja elintavat tunnetaan aika tarkasti, sillä vajaat kymmenen vuotta sitten siihen asetettiin seurantalähetin, joka välitti tietoa Viljon elämästä vuoden ajan.

Itä-Suomen yliopiston kokeiden norppatutkijoiden hämmästykseksi vaaka näyttii 124 kiloa. Pituutta oli 154 senttiä ja ympäriysmittaa 150 senttiä. Iäksi on arveltu 30 vuotta, kun saimaannorpan normaaliksi eliniäksi on arvioitu parisenkymmentä vuotta.

Pullervo on Viljoon nähden kääpiösarjaa

Juha Taskinen

– Sen verran tiedot ovat tarkentuneet minulle, että painoa on 126 kiloa eli pari kiloa enemmän. Myös ikäarvio on lähempänä 20 vuotta. Mies ihan parhaassa iässä, Juha Taskinen kuvaa.

Viljon kokoa voi verrata esimerkiksi WWF:n norppalivekameran (siirryt toiseen palveluun) tähteen Pullervoon. Pullervo on Taskiselle tuttu jo kymmenen vuoden takaa. Taskinen on ollut valitsemassa kuvauskiveä ja asentamassa kameraa.

– Pullervo on Viljoon nähden kääpiösarjaa. Painoa on ehkä reilut 50 kiloa, se on urokseksi aika pieni ja siro.

Taskinen törmäsi nykyiselle Norppaliven kuvauspaikalle reilut 10 vuotta sitten. Siitä lähtien Pullervo ja Siiri ovat tulleet luontokuvaajalle ja -kirjailijalle tutuiksi.

– Se on sellainen louhikko, jossa oli evästemässä. Onkalosta  alkoi kohta kuulua kärmätystä, puhinaa ja puljaamista. Seuraavina vuosina olen nähnyt siinä kaksi norppaa, ne ovat juuri nämä norppalivestä tutut  Pullervo ja Siiri. Se on niiden ihan ikioma paikka.

Elintavoissa on eroja

Viljo poikkeaa muista urosnorpista valtavan kokonsa lisäksi myös elintavoiltaan. Viljo liikuskelee pienellä alueella, joka on kolmisen kilometriä kanttiinsa.

– Viljolahdessahan Viljo elelee ja poikeaa välillä selällä, jonka olemme nimenneet Viljonseläksi, Juha Taskinen kertoo.

Toisessa ääripäässä voidaan mainita Mitro-norppa, joka lyhyen ajan sisällä liikkui 65 kilometrin matkan Kerimäeltä Sulkavalle.

– Se kävi ensin katsomassa maailman suurin puukirkon ja meni sitten Sulkavan soutuihin, Juha Taskinen päättelee.

saimaannorppa
Pullervoksi ristitty saimaannorppa viihtyi välillä todella hyvin kuvauskivellä.