Myttyyn menneen ostosparatiisin valtava kivijalka piinaa kunnanjohtajaa Vaalimaalla – ulosottovirasto esti kaupat

Virolahden kunta löysi pitkään tyhjillään seisoneelle rakennelmalle ostajan, mutta ulosottoviraston mukaan hinta on liian halpa.

Tavaratalot & ostoskeskukset
Vaalimaa Shopping Centerin perustukset.
Petri Lassheikki / Yle

Vaalimaalla aivan Venäjän vastaisen rajan tuntumassa ammottaa 20 000 neliömetrin tontti tyhjillään. Ohi ajavia autoilijoita hämmentää valtava kivijalka, joka rakennettiin ostoskeskusta varten pari vuotta sitten.

Vaalimaa Shopping Centerin takana olleet venäläiset vetäytyivät hankkeesta ruplan romahdettua. Kivijalka jäi ulosottovirastolle, joka on yrittänyt löytää sille ostajan. Myyntikohteena kohde on kuitenkin vaikea ja harvinainen.

– Välittäjä saa käsiinsä tällaisen kohteen Suomessa ehkä kerran kymmenessä vuodessa, jos silloinkaan, sanoo Kymenlaakson johtava kihlakunnanvouti Kimmo Tuukkanen.

Olen yrittänyt keskustella asiasta sata kertaa.

Osmo Havuaho

Kivijalalla on rakennusoikeutta 25 500 kerrosneliötä. Sen alle on rakennettu 5 600 neliön kokoinen kellari.

Virolahden kunta on kuitenkin onnistunut löytämään kokonaisuudelle ostajan. Ongelma on, että ostajan tarjous ei kelpaa ulosottovirastolle.

Sopimukset valmiina

Kunnanjohtaja Osmo Havuaho kertoo, että kivijalasta kiinnostuneen toimijan kanssa on neuvoteltu vuokra- ja osto-optiosopimus valmiiksi.

Ostajan tarjous on kuitenkin liian pieni kivijalkaa hallinnoivan ulosottoviraston mielestä. Havuaho kertoo yrittäneensä taivutella ulosottoviraston päätä, mutta turhaan.

– Olen yrittänyt keskustella asiasta sata kertaa. He näkevät, että markkinahinta on sama kuin sen rakennustekninen hinta, eli yhdestä kolmeen miljoonaa euroa. Olisi kaikkien etu, että rakennelmat myytäisiin, Havuaho sanoo.

Vaalimaa Shopping Centerin perustukset.
Petri Lassheikki / Yle

Tarjous on reilusti alle 100 000 euroa. Ulosottovirasto on teettänyt arvion kauppakeskuksen rakenteiden myyntihinnasta. Hinta ei ole julkinen, mutta Tuukkanen myöntää, että arvioidulla summalla tuskin päästään kauppoihin.

– Olemme joutuneet toteamaan, ettei ostajaa vain löydy. Tästä tarjouksesta olen kuullut vain huhuja, eikä mitään ole kirjallisena. Se on ilmeisesti suullinen esitarjous, mutta summa on niin kaukana kohteelle määritellystä vähimmäishinnasta, ettei käräjäoikeus tulisi sitä hyväksymään, Tuukkanen toteaa.

Uhkaa rapistua

Havuaho pitää kivijalan myyntiä tärkeänä, jotta se ei pääsee rapistumaan. Pari vuotta tontilla suojaamattomana ollut kivijalka ei kunnanjohtajan mukaan kestä odottelua enää montaa talvea.

– Sen käypä hinta voi olla satatuhatta euroa tai sitten miinus satatuhatta euroa. Kivijalka voi muodostua ympäristöongelmaksi, jolloin sen purkaminen maksaa satoja tuhansia euroja, Havuaho sanoo.

Olemme joutuneet toteamaan, ettei ostajaa vain löydy.

Kimmo Tuukkanen

Havuahon mukaan ostajaehdokas on tosissaan ja pystyy rakentamaan kivijalan päälle.Ulosottovirasto ei kuitenkaan aio joustaa.

– Ymmärrämme kunnan kannan, että annettaisiin sen mennä vaikka ilmaiseksi. Vähimmäishinnasta on olemassa sääntö, jota meidän on noudatettava. Meidän on myös valvottava velallisen ja velkojien etuja. Kysynnän ja tarjonnan pitäisi vain kohdata, Tuukkanen sanoo.

Rivitalotkin tyhjillään

Ulosottovirasto aikoo teettää kivijalasta uuden hinta-arvion, koska tuoretta tarjousta lukuun ottamatta ostotarjouksia ei ole kuulunut. Tuukkasen mukaan nyt tehty esitarjous on silti niin pieni, että tuskin uudellakaan arviolla päästään keskustelemaan kaupoista.

– Voi olla, että hinta puolittuu tai putoaa kolmannekseen. Mutta vaikka hinta laskisi, niin huhuttu tarjous on kymmeniä kertoja pienempi kuin nykyinen hinta-arvio. Sen pitäisi olla vähintään 70 prosenttia käyvästä arvosta. Lisäksi ostaja tarvitsee monta miljoonaa lisää rakentamiseen.

Kauppakeskuksen kivijalka ei ole ainoa Virolahdella tyhjillään seisova rakenne. Kerroimme pari viikkoa sitten Virolahden kiistellyistä rivitaloista, jotka ovat olleet tyhjillään jo kolme vuotta.