Mustatäplätokko lymyää pohjassa ja nousee pilkillä – Helsingistä saa vuorokaudessa yli 30 eri kalalajia, kun tietää mitä tekee

Kalamaratonissa pärjää tiedolla, taidolla ja tuurilla. Voittoon tarvitaan erikoisiakin lajeja, kuten hopearuutana, kivennuoliainen tai kivisimppu.

kalastus
kalamaraton onkiminen kalastus helsinki juha salonen mikko joensivu
Mustatäplätokko on alun perin vieraslaji, mutta nykyisin tavallinen saaliskala Helsingin aluevesissä, kertoo Mikko Joensivu.Vesa Marttinen / Yle

Tiedätkö, miltä näyttää seipi, sorva tai mutu? Entä turpa, törö tai vimpa?

Suomen vesiltä on tavattu kaikkiaan yli sata eri kalalajia, joihin kaikki edellä mainitut kuuluvat. Tulevana viikonloppuna Helsingissä kisataan Kalamaraton, jossa tavoitteena on kalastaa 24 tunnin aikana mahdollisimman monta eri lajia.

– Pitää hankkia tietoa siitä, missä kalat elelee, taitoa miten ne pyydetään ja lisäksi täytyy olla aivan mieletön tuuri, että onnistuu siinä mitä tavoittelee, sanoo Species Fisching Teamin jäsen Juha Salonen.

Salosen joukkue nappasi viime viikonloppuna Kotkan Kalamaratonin voiton toista kertaa peräkkäin, ja tällä viikolla joukkue on hionut taktiikkaansa Helsingin-kisaan. Kotkassa voittoon riitti 26 lajia, joista ensimmäiset kymmenen osoittautuivat ratkaiseviksi.

Species Fishing Team sai ensimmäiset kymmenen lajia, kun kisaa oli käyty tunti ja 34 minuuttia. Kakkoseksi tullut Kalavale sai ensimmäiset kymmenen lajia 16 minuuttia myöhemmin, ja sääntöjen mukaan (siirryt toiseen palveluun) tasatilanteessa ensimmäisen kympin nopeus ratkaisee.

– Me olemme aina pyrkineet ottamaan sen nopeimman kympin. Siihen päästiin Kotkassa, ja myös Helsingissä ollaan onnistuttu monta kertaa. Se kuitenkin vaikeutuu joka kerta, kun muutkin ymmärtävät mikä sen tärkeys on, joukkueen toinen jäsen Mikko Joensivu sanoo.

kalamaraton onkiminen kalastus helsinki juha salonen mikko joensivu
Ruoholahden kanavasta voi helposti onkia kymmenen erilaista kalalajia.Vesa Marttinen / Yle

Tavallisena arkiaamuna Helsingin Ruoholahden kanavasta tuntuu nousevan yhtä lajia ylitse muiden: Joensivun mormuskapilkki nykii tasaiseen tahtiin, ja lähes jokaisella kerralla painokoukun päässä killuu mustatäplätokko. Jos lajikirjoa haluaa laajentaa, täytyy tietää, mitä tekee.

– Tärkeintä on, että käy kalassa mahdollisimman monipuolisesti erilaisissa paikoissa. Yhtäkkiä voi tulla vastaan paikka, josta nouseekin vaikka seitsemän peruslajia. Se on hyvä pohja nopeimpaan kymppiin, Salonen sanoo.

Koukkukoko, syvyys ja syötit tärkeitä

Kalastuspaikan lisäksi eri lajeja voi haarukoida vaihtelemalla koukkokokoa, syvyyttä ja syöttejä. Salosen mukaan kalastus ei ole välineurheilua, vaikka Species Fishing Teamin arsenaalia katsellessa voi sellaisen käsityksen saada.

– Perinteisestä huoltoaseman punavalkoisesta onkilaitteestakin saa ihan ottipelin, kun vaihtaa koukun huomattavasti pienempään ja painottaa sen niin, että kohoa näkyy mahdollisimman vähän. Mitä vähemmän se kala tuntee vastusta tärpissä, sitä helpommin se jää kiinni.

kalamaraton onkiminen kalastus helsinki juha salonen mikko joensivu
Mäskäämiseen voi käyttää samoja syöttejä kuin koukkuunkin: erikokoisia matoja, kärpäsentoukkia tai vaikkapa maissia.Vesa Marttinen / Yle

Juha Salosen ja Mikko Joensivun lisäksi Species Fishing Teamiin kuuluu Markus Ratinen sekä Timi Laitinen. Porukan intohimon tasosta kertoo jotain se, että viikko vuosilomista uhrataan Kotkan ja Helsingin Kalamaratoneihin.

Valmistautuminen jatkuu pitkin viikkoa

Viikon aikana joukkue tutkii Helsingin aluevesiä ja haarukoi sopivia paikkoja. Tärkeä osa valmistautumista on mäskääminen, eli syöttien heittäminen sopiviin paikkoihin kalojen houkuttelemiseksi.

– Meillä on auton takakontillinen mäskiä matkassa. Mäskääminen alkaa viimeistään keskiviikkona ja sitä jatketaan vielä lauantaiaamuna. Jos haluaa helpottaa kalojen paikalle tulemista ja saamista, se kannattaa varmasti, Salonen sanoo.

kalamaraton onkiminen kalastus helsinki juha salonen mikko joensivu
Ruoholahden kanavan ohi kulkenut Joonatan Voltti sai pussillisen mustatäplätokkoja kotiin vietäväksi.Vesa Marttinen / Yle

Helsingin Kalamaratonin saaliskalat päätyvät perinteen mukaan syötäviksi Korkeasaaren eläimille. Isoimmat saaliskalat savustetaan kisakeskuksessa tai viedään mukana kotiin syötäviksi.

Testiaamuna tunnin aikana napsitut mustatäplätokot päätyivät helsinkiläisen Joonatan Voltin matkaan. Hän kulki kalastajien ohi ja ymmärsi avata suunsa ja kysyä, mitä kaloille tapahtuu.