Kuopionlahden arkkitehtikilpailu ratkesi – katso kuvat voittajatyöstä

Alueen rakentaminen alkaa aikaisintaan syksyllä 2018.

Kuopio
Havainnekuva Kuopionlahden arkkitehtikilpailun ehdotuksesta.
"Jukebox"

Kuopionlahden alueen kaksivaiheisen "Kuopion soiva ja sykkivä sydän" -arkkitehtikilpailun on voittanut Jukeboxiksi nimetty suunnitelma. Tuomaristo valitsi voittajan yksimielisesti.

Tuomariston mukaan voittajatyössä uudet rakennukset muodostuvat hienoksi, monumentaaliseksi rintamaksi Musiikkikeskuksen molemmin puolin, ja suunnitelma antaa niille myös tilaa kehittyä itsenäisinä rakennussuunnitelmina.

Alueelle on tulossa uudisrakennuksina hotelli- ja kongressikeskus sekä taidelukio Lumitin tilat.

Suunnitelmassa kulttuurikeskittymää ympäröi kolmen aukion ja rantapuiston "Biotooppipuisto" paviljonkeineen. Myös Maria Jotunin katu on muutettu puistoksi.

Hotelli- ja kongressikeskus on sijoitettu Musiikkikeskuksen eteläpuoliselle tontille ja rakennuksista on lämmin siltayhteys toisiinsa. Musiikkikeskukseen tulisi muun muassa jäävuorimainen kattoinstallaatio sekä väriään muuttava valaistus.

Tuomaristo kiinnitti huomiota arkkitehtuurin lisäksi rakennusten käytettävyyteen, toteuttamiskelpoisuuteen, maisema-arkkitehtuuriin ja ekologisuuteen.

Kansalaiset pääsivät osaltaan vaikuttamaan alueen arkkitehtuuriin äänestämällä kilpailutöitä keväällä 2017. Ääniä annettiin yhteensä reilut 500. Lisäksi osana kilpailuohjelmaa oli osallistava kysely, jossa alueen asukkaat ja toimijat saivat kertoa oman näkemyksensä.

Rakentaminen alkaa aikaisintaan syksyllä 2018

Arkkitehtikilpailun tuomaristo suosittelee kaavatyössä sekä uudisrakennuksissa tarvittavan suunnittelun ja havainneaineiston tilaamista voittaneen ehdotuksen tekijöiltä. Rakennustyöt Kuopionlahdella alkavat heti, kun alueen kaavoitus on valmis.

– Nopeimmillaan rakennustyöt päästään aloittamaan syksyllä 2018, kertoo kaavoitusarkkitehti ja kilpailun sihteeri Jouni Pekonen.

Voittajatyön ovat suunnitelleet arkkitehtitoimisto Lukkaroinen Oy ja VSU maisema-arkkitehdit Oy. Suunnitelma palkittiin 50 000 euron pääpalkinnolla.

Kilpailussa toiselle sijalle ylsi "Vesj" ja kolmas sija meni ehdotukselle "Taikametsä". Kilpailun toiseen vaiheeseen valittiin marraskuussa 2016 yhteensä kuusi ehdotusta.

Havainnekuva Kuopionlahden arkkitehtikilpailun ehdotuksesta.
Arkkitehdin näkemys Kuopionlahden kulttuurikeskuksesta."Jukebox"

Lue, miten alueen suunnittelu eteni: Tältäkö näyttää tulevaisuuden Kuopionlahti? Vertaa arkkitehtien visioita nykytilaan

Kuopion keskustaan nousemassa uusi koulu ja suuri hotelli – Kuopionlahti valmiina suunnittelijoiden visioille

Juttua päivitetty kello 12:32: Poistettu kuva, joka oli kilpailun 1. vaiheen havainnekuva. Pääkuvassa näkyy lopullinen Jukeboxin 2. vaiheen havainnekuva. 24.5. kello 7:00: Korjattu voittajatyön suunnitelleen akkiehtitoimiston nimi, joka on Lukkaroinen, ei Lukkarinen.