1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. valtionyhtiöt

Hallitus haluaa laskea valtion omistusrajan kolmannekseen Nesteessä ja Vapossa

Muutos mahdollistaisi omistusosuuksien siirtämisen Valtion kehitysyhtiöön Vakeen.

valtionyhtiöt
Petteri Orpo, Timo Soini ja Juha Sipilä.
Hallitus on aiemmin linjannut, että valtion täysin omistaman Vaken tehtävänä on saada "valtion yhtiöihin sijoittama pääoma kiertämään nykyistä aktiivisemmin".Jarno Kuusinen / AOP

Suomen hallitus esittää eduskunnalle Neste Oyj:n ja Vapo Oy:n valtion vähimmäisomistusrajan laskemista nykyisestä 50,1 prosentista 33,4 prosenttiin.

Valtioneuvoston mukaan omistusrajan muutos antaisi hallitukselle mahdollisuuden siirtää 33,4 prosentin ylittävät omistusosuudet Valtion kehitysyhtiö Vakeen.

Omistusosuuksien siirto noudattaisi toukokuussa 2016 annettua omistajapoliittista periaatepäätöstä. Hallitus aikoo antaa esityksen eduskunnalle keskiviikkona.

Hallitus on aiemmin linjannut, että valtion täysin omistaman Vaken tehtävänä on saada "valtion yhtiöihin sijoittama pääoma kiertämään nykyistä aktiivisemmin".

Myös Finnairin johto on julkisesti vihjannut, että valtion enemmistöomistuksen (50,1 prosenttia) purkaminen hyödyttäisi lentoyhtiötä.

Pääoppositiopuolue SDP ilmoitti viime vuoden toukokuussa vastustavansa hallituksen suunnitelmia laskea valtio-omisteisen öljy-yhtiö Nesteen omistusrajaa. SDP:n mielestä on huoltovarmuuden kannalta turvallisempaa, että Nesteen omistusraja säilyisi yli 50 prosentissa.

Lue seuraavaksi